open-navfaktor-logo
search
Ponovo krenula priča
Ministar bi da ukine OSBiH; Višća: Srbiju koja se naoružava ne smije spomenuti; Ahatović: Nešića odavno ne shvatam ozbiljno
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić smatra da je potrebno potpuno razoružati Bosnu i Hercegovinu i razmišljati o ukidanju Oružanih snaga BiH.
17.12.2023. u 10:47
get url
text

VEZANI TEKST - Trougao Moskva - Beograd - Budimpešta: Zašto su Oružane snage meta drmanja državnih temelja BiH

- Novac potrošen za kupovinu opreme za Oružane snage BiH je uzaludno bačen novac. Neće niko ratovati i ne razmišlja se o tome. Ljude ne treba ostaviti bez posla, ali taj novac koji se ulaže u Oružane snage može biti preraspoređen. Podigao bi se standard građana na taj način – istakao je Nešić.

Govoreći o Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu Frontex, Nešić je rekao da tek predstoji potpisivanje ugovora sa tom agencijom i da je odluka o početku pregovora samo prvi korak na putu ka ostvarivanju pune saradnje kada je riječ o zaštiti granice. On je dodao da će to biti prilagođeno jedinstvenoj ustavnoj strukturi BiH.

- Postajemo dio evropske kolektivne sigurnosti. Šaljemo poruku da ne želimo da budemo oaza za skrivanje kriminalaca. Za njih u Briselu je to važno, jer smo mi na granici Evropske unije – rekao je Nešić.

Kada je riječ o saradnji sa Frontexom, koji bi u BiH trebalo da kontroliše prvenstveno ulazak i izlazak migranata, Nešić je rekao da je postignut dogovor da će oni sarađivati sa Graničnom policijom i djelovati uz saglasnost i ustavnu nadležnost MUP-ova RS-a, FBiH, kantona i Brčko distrikta.

– Zna se koja je nadležnost MUP-a RS-a i to je realnost. Pripadnici MUP-a su prisutni na granicama i to zbog svojih redovnih poslova – dodao je Nešić, prenosi RTRS.

Vojni-politički analitičar Hamza Višća u izjavi za Faktor poručuje "da je gospodin Nešić pročitao, bez emocija, a trebao je, barem kao ministar sigurnosti BiH, Opći okvirni sporazum o miru u BiH i Sigurnosnu politiku BiH, nijedan odgovor koji je dao u navedenom intervjuu ne bi bio tačan".

VEZANI TEKST - Vijeće ministara postiglo dogovor o Frontexu, Nešić: Pitanje sigurnosti ne smije biti poligon za naša prepucavanja

- Dejtonski sporazum je izričit u vezi sa nepostojanjem prava entiteta na izdvajanje iz BiH. Entitet Republika Srpska je samo organizaciona jedinica BiH. Političari poput Nešića i prije uspostave OSBiH su zagovarali demilitarizaciju, a ne smiju to spomenuti recimo Srbiji. Budžet Oružanih snaga i Ministarstva odbrane i u ovoj godinije bio mizeran i ničim nije utjecao na budžet za obrazovanje, nauku i kulturu. U uvjetima kada se komšije i susjedi naoružavaju, kada je EU svjestan da im je rat pred vratima, a NATO se ozbiljno okrenuo osnovnom zadatku - odvraćanje i odbrana, modernizacija Oružanih snaga je imperativ - kategoričan je Višća. 

Govoreći dalje o Frontexu, on naglašava da je to "arhaično ime za Evropsku agenciju za graničnu i obalske stražu, koja se dakle bavi poslovima upravljanja granicom, a to je u nadležnosti Granične policije BiH".

- Dakle, EU bi trebao potpisati ugovor sa BiH, i u ugovoru se ne bi trebali spominjati nikakvi MUP-ovi, FUP-ovi jer nisu zaduženi za sigurnost granice. Saradnja koja se ostvaruje na relaciji Granična policija - MUP-ovi već je profilirana i dio postignutih protokola. Pristane li Frontex na formulaciju predloženu od Ministarstva sigurnosti, samo će se uvaliti u krečanu dejtonske strukture BiH i direktno odgoditi stasanje institucija države BiH za EU integracije - naglašava Višća. 

Vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović poručuje da "ministra Nešića odavno ne shvata ozbiljno u smislu njegovog poznavanja aspekta sigurnosti".

- Sa izjavom da treba razmisliti o ukidanju OSBiH upravo je potvrdio moje mišljenje o njemu. Dodatno ga je "zakucao" sa izjavom da su pripadnici MUP RS-a na granici na svojim redovnim zadacima. Pa šta onda rade pripadnici Granične policije? Ovako razmišljanje ministra (ne)sigurnosti BiH govori o njegovom karakteru i kompetencijama koje su prema ovim izjavama očito vrlo upitne. Bosna i Hercegovina ne može u EU, kako to kaže Nešić, bez efikasnog sistema sigurnosti kojeg će činiti i MUP RS-a, ali u okviru svojih regionalnih nadležnosti, Granične policije i Oružanih snaga BiH koje su garant našeg članstva u NATO-u.

Ako se ministar s tim ne slaže, nije trebao preuzimati dužnost državnog ministra jer je dužan poštovati zakone Bosne i Hercegovine, među kojima je i Zakon o odbrani koji u članu 84. jasno kaže "Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a" - naglašava Ahatović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.