open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Ministri iz SDP-a i NS nisu za to da Konaković gradi po Sarajevu, ali ne znaju zbog čega
Odluku o zaštiti ventilacionih koridora Vlada Kantona Sarajevo stavila je van snage, a za to su glasali isključivo ministri iz Naroda i pravde, dok ministri iz SDP-a i Naše stranke nisu bili za takvu odluku.
27.05.2021. u 07:54
get url
text

To je potvrdio i sam šef NiP-a Elmedin Konaković na press konferenciji koju je održao prije nekoliko dana.

VEZANI TEKST - Konakoviću se žuri da gradi po Sarajevu, koalicioni partneri se nisu složili s NiP-om

- Iza donošenja takve odluke stojimo isključivo mi iz Naroda i pravde i koalicioni partneri nas nisu podržali. Šaljemo jaku poruku investitorima koji su bježali iz Sarajeva. Tibra se više u Sarajevu neće dešavati, niti ponavljati - kazao je tada Konaković. 

Nakon višednevnih pokušaja da dođemo do ministara iz NS-a i SDP-a kako bi obrazložili zašto se po ovom pitanju nisu složili sa svojim koalicionim partnerima iz NiP-a, uspjeli smo tek doći do ministra finansija Davora Čičića (SDP), koji je na naše pitanje da obrazloži protivljenje i suprotne stavove sa ministrima iz NiP-a, kazao da je bez komentara.

VEZANI TEKST - Kapidžić o gradnji u Sarajevu: Zbog novca su oborili Vladu, to je i razlog zašto Bogićević nije gradonačelnik

- Nemam komentar na to, to nije u mom resoru - kratko je poručio Čičić.

Izgledno je da interes u nekontrolisanoj gradnji u centru Sarajeva vide samo u Narodu i pravdi, a s obzirom na to da imaju većinu u Vladi KS, nije im trebala podrška "dvojke" SDP-a i Naše stranke.

Odluka o zaštiti ventilacionih koridora ima za cilj da se zaštiti pojas oko rijeke Miljacke i glavne saobraćajnice. Miljacka svojim koritom omogućava aktivaciju zraka, a gradnja nebodera u blizini rijeke izazvala bi prirodnu katastrofu. Iako Konaković vodi žestoku "borbu" protiv "tibrizacije" Sarajeva, povlačenjem ove odluke Sarajevo bi se u režiji Konakovića i drugih iz vrha NiP-a moglo ponovo susresti s novom "tibrizacijom" u samom centru grada koja bi ostavila katastrofalne posljedice.

Problematiku u povlačenju ovakve odluke vidio je i bivši ministar prostornog uređenja Damir Filipović, koji je javno pitao da li je to urađeno na zahtjev investitora koji je ili koji će finansirati kampanju pojedine stranke.

Također je poručio je da će za pogoršanje kvaliteta zraka biti odgovorna vlast i pozvao je Skupštinu KS, načelnika Centra Srđana Mandića, načelnika Novog Sarajeva Hasana Tanovića i gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić da, kako je naveo, ne padnu pod utjecaj i ne predlože regulacione planove koji će biti na štetu građana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.