open-navfaktor-logo
search
Osigurana dva miliona KM
Ministrica Ajšić pojašnjava: Kada će iz Tuzle biti uklonjena kancerogena deponija hemijskog otpada
Opasni otpad iz kruga nekadašnje fabrike HAK u Tuzli trebao bi biti uklonjen u roku od godinu dana. Federalno ministarstvo okoliša i turizma za tu namjenu izdvojilo je dva miliona KM, nakon inicijative koju su u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovini pokrenuli zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) Salko Zildžić, Fahrudin Skopljak i Azmir Husić.
09.04.2023. u 22:43
get url
text

Podsjećamo, tim stručnjaka koji je imenovala Vlada Tuzlanskog kantona potvrdio je prisustvo kancerogene deponije otpada, koji je nastao iz organskih i hemijskih procesa ili se radi o ostacima reakcija i destilacija.

Riječ je o takozvanom kruksu, kojeg je godinama stvarala hemijska industrija u Tuzli, a koji nije propisno odlagan. Istraživanjem je utvrđeno da se kruks nalazi na dubini od pola do tri i po metra, ukupna zapremina je od 1.200 do 1.500 metara kubnih, a količina iznosi između 1.370 i 1.750 tona. Hemijskom analizom, uz kruks, utvrđene su i povećane količine hlora u iznosu od tri posto.

- Nakon potpisivanja ugovora s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma prebačena su nam sredstva i nama je da realiziramo projekat, a rok je 12 mjeseci. Imamo urađenu studija utjecaja na okoliš, a sada trebamo uraditi studiju izvodljivosti, nakon koje ćemo znati koliko će uklanjanje koštati - pojašnjava Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Naredni korak za ministarstvo je, dodaje Ajšić, formiranje komisije koja će imati zadatak da utvrdi metodu koja će se koristiti za uklanjanje otpada.

- Za ministarstvo je prvi izbor ekološki najprihvatljivija, a ne najjeftinija metoda. Šta će se tačno raditi, isključivo će odlučiti stručnjaci. Potom nam slijedi raspisivanje javnog poziva da bismo dobili izođača, koji će obaviti posao, odnosno čišćenje - zaključuje Ajšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.