open-navfaktor-logo
search
Nebulozna imenovanja
HDZ-u i Trojki je ovo logično: Na čelu Odbora za boračka pitanja pedijatrica, predsjednik Ustavne komisije ljekar
Vlada i parlamentarna većina potpuno po strani drže sve što je pitanje struke, kompetencija i bilo čega, a što je vrlo bahato i neodgovorno u najmanju ruku, govori Alma Kratina
AUTOR: E.D.-Š.
18.05.2024. u 07:49
get url
text
Rukovodstvo Zastupničkog doma FBiH
Rukovodstvo Zastupničkog doma FBiH
Opozicija u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine je u više navrata upozoravala parlamentarnu većinu da radna tijela, komisije gube svoj značaj jer se u pojedine komisije imenuju ljudi koji nemaju adekvatnu stručnost, kompetencije jer dolaze iz drugih sfera.
Tako se na čelu Ustavne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nalazi specijalista interne medicine Mladen Bošković, kadar HDZ-a. On je i predsjednik Komisije za izbor i imenovanje.
Najnoviji primjer nesuvislih biranja u radna tijela jeste Odbor za boračko-invalidsku zaštitu na čije čelo je imenovana pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić.
Radna tijela u Zastupničkom domu nadležna su za razmatranje nacrta i prijedloga zakona i drugih općih akata. Ona daju mišljenja, podnose prijedloge i izvještavaju Zastupnički dom o pitanjima iz svog djelokruga.
- Već odavno nije za komentar ono što parlamentarna većina radi i da nije tragično bilo bi stvarno komično da se ne radi o ozbiljnim stvarima. Dakle, oni su pokazali da ne vode računa ni o kakvim kompetencijama niti je njih briga kakva će biti percepcija javnosti. To je pokazala prvo Vlada Federacije BiH svojim imenovanjima, a onda i parlamentarna većina ovim šta ona radi. Vlada i parlamentarna većina potpuno po strani drže sve što je pitanje struke, kompetencija i bilo čega, a što je vrlo bahato i neodgovorno u najmanju ruku - govori federalna zastupnica Alma Kratina (DF) i dodaje:
- I šta možemo očekivati od rada takvih komisija? Do sada su pokazali da su komsije toliko nedjelotvorne da se pojedine nikada i ne sastaju i da se čuje za nekoliko komisija da ništa ne rade.
Prokomentirala je činjenicu da se jedan ljekar nalazi na čelu Ustavne komisije.
- Pa to je zato što je taj doktor (Mladen Bošković) siva eminencija koja vodi procese. Mi smo rekli, sve se to uklapa u sliku snishodljivosti prema HDZ-u. I u Zastupničkom i u Domu naroda imate ljude koji vode, u rukovodstvu su i kreiraju procese i ambijent i dinamiku radu. I da može ikako po Poslovniku, Bošković bi bio na čelu svih komisija. To je toliki besmisao - kazala je Kratina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.