open-navfaktor-logo
search
Mnogo simbolike
Miralem ef. Hodžić: Sedamnaest džamija u Foči svjedoče o Bedru i Fethu
Bedr u današnjem vremenu simbolizira džemate u bosanskohercegovačkom entitetu RS, često puta to čujemo i vjerujemo da je to tako - izjavio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Foča Miralem ef. Hodžić.
08.04.2023. u 11:44
get url
text

Efendija Hodžić je za agenciju Mina govorio povodom Dana povratničkih džemata, koji se, prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obilježava 17. dana ramazana, odnosno na Dan pobjede na Bedru.

- Kao što nam je poznato da su muslimani na Bedru potpomognuti melekima: 'Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni, zato se Allaha bojte, da biste bili zahvalni', treba nam biti jasno da i naši povratnici moraju biti potpomognuti od svih muslimana, pogotovo braće i sestara koji žive u rahatluku - naglasio je Hodžić.

On je istaknuo da nam "Bedr stvara sliku da puno manja grupa uz iskreno vjerovanje i oslanjanje na Uzvišenog Allaha može pobijediti veliku grupu koja je po našim ljudskim parametrima spremnija i bolje opremljena".

- Neka nam Bedr bude pouka i lekcija koju ne smijemo zaboraviti, jer su ashabi Muhammeda, a. s., za samo trinaest mjeseci doživjeli Uhud, koji označava pobjedu pretvorenu u poraz, radi neizvršenja datog im zadatka. I neka sve naše borbe, ako Bog da, budu Bedr i Feth (povratak rodnoj Mekki) - poručio je, između ostalog, efendija Hodžić.

Podsjetio je da je Davud, a. s., na megdanu imao tri stvari: hrabrost, tevekkul (pouzdanje u Allaha, dž.š.) i praćku (vještinu).

- Mislim da u današnjem vremenu Bošnjaci moraju imati ove tri stvari, koje su garant našeg opstanka na ovim prostorima. Poredeći Bedr i Feth, između kojih je šest godina, vidimo da za 'kratko vrijeme' s ove tri karakteristike muslimani od male grupe postaju vojna sila kada oslobađaju Mekku sa oko 10.000 vojnika. Ulazak u Mekku se odvija uz glasno učenje tekbira, bez zveckanja sablji, nije bilo osvete, nije bilo pljačke, nije bilo uništavanja ni otimanja tuđe imovine. Samo su bile riječi Muhammeda, a.s.: 'Ja vas sada neću koriti, Allah će vam oprostiti, od milostivih On je najmilostiviji!', kao što je Jusuf, a.s., rekao svojoj braći nakon što je silno propatio zbog njihove zavisti i nepravde koju su mu bili učinili - kazao je on.

Naglasio je da je mnogo simbola i Bedra i Fetha u Foči.

- Sedamnaest džamija u ovome gradu, koliko ih je nekada bilo, svjedoče o Bedru i Fethu. Zato nemojmo zaboraviti ove prelijepe dijelove naše domovine Bosne i Hercegovine i čuvajmo ih od zaborava za buduće generacije. Svako na svoj način može biti od koristi našoj domovini. Zemlja pomiješana s vodom je blato. Zemlja pomiješana s krvlju je domovina - poručio je u Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.