open-navfaktor-logo
search
Poplave u BiH
Mještani u Kijevu spasili dijete od utapanja, dio Sarajeva i dalje bez struje
Velike količine kiše koja pada od jučer uzrokovale su izlijevanje rijeka širom Bosne i Hercegovine i poplave koje ugrožavaju kuće i ostale objekte, te stanovništvo.
05.11.2021. u 09:25
get url
text

18:39 - Od 23 sata očekuje se postepena stabilizacija po pitanju snabdijevanja strujom. Do ujutro bi većina trafostanica trebala biti u funkciji, međutim bez napona će i dalje biti trafostanice koje se trenutno nalaze pod vodom. Trafostanice koje su još uvijek pod vodom nalaze se u Reljevu i Azićima, a kada bi one trebale biti puštene u funkciju, nije poznato, kazala je za Faktor Midheta Kurspahić, glasnogovornica Elektrodistribucije BiH. 

VEZANI TEKST - Od 23 sata postepena stabilizacija snabdijevanja strujom, dvije trafostanice i dalje pod vodom

17:58 - Zbog poplava koje su pogodile područje Sarajeva, iz KJKP Vodovod i kanalizacija obavijestili su stanovnike Općine Stari Grad da voda koja dolazi s Jahorinskih vrela nije preporučljiva za piće.

Kako su naveli u saopćenju, voda koja u sistem VIK-a dolazi s ovog vrela nije preporučljiva za piće zbog obilnih padavina.

Lokacija na koju se odnosi ova informacija obuhvata sljedeće ulice:

Dolovi, Pogledine, Jarčedoli, Iza gaja, Bajramuša, Nalina, Veliki Kačanik, Mali Kačanik, Trčivode, Alije Miladina, Čeljigovići, Hadžibajrića, Paje, Paje sokak, Paje malta, Kamenica, Mahmutovac, Sulejmana Zolja, Pod Hridom, Apelova cesta, Kamenica potok, Šerina, Muje Hrnjice, Hošin brijeg, Braće Nuhić i Močila- terezija.

VEZANI TEKST - Upozorenje iz ViK-a: U dijelu Starog Grada voda nije za piće
 

17:49 - Nivo vode ispod petlje Butile u stalnom je porastu. Postavljena su vanredna ograničenja brzine i preusmjeravanja, jer se očekuje da bi moglo doći do skorog izlijevanja vode na autocestu A1, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva (na području: Stupa, Bačića, Otesa, Vojkovića i Dobroševića) zbog vode na saobraćajnicama.

16:30 - U naselju Kijevo na području Općine Trnovo situacija je i dalje alarmantna. Nekoliko mještana ovog naselja spasilo je petogodišnje dijete od utapanja iz kuće koja je u potpunosti poplavljena, piše N1

- Dječak se zove Harun, gledao sam ga kako posmatra šta se oko njega dešava sigurno nije bio svjestan svega, otac mu je pritrčao iznio ga iz kuće, tu je bila i grupa momaka koji su ga čamcem prevezli i spasili ga - kazao je za N1 mještanin ovog naselja Fahro Kolar.

16:01 - Messerova punionica kisikom u Sarajevu se usljed sinoćnjih obilnih padavina nalazi potpuno pod vodom i kompletno je uništena, a pored punionice stradali su i drugi objekti koji su vezani za administraciju i prodaju. Kako su naveli iz ove punionice kisikom, za saniranje štete  trebat će pet do sedam dana.

15.09 - Policijski službenici Jedinice Žandarmerije Policijske uprave Istočno Sarajevo u saradnji sa pripadnicima kluba "Volf" za spašavanje na vodi i pod vodom, danas su evakuirali pet osoba iz dvije kuće koje su poplavile u naselju Batići u Kijevu, općina Trnovo.

Policija nastavlja da prati situaciju.

FOTO: MUP RS

- Do sada je vanredno stanje, zbog nezapamćenih poplava koje su nastale usljed velikih padavina, proglašeno u općinama Trnovo, Istočna Ilidža i Pale - saopćeno je iz MUP-a RS.

14.58 - Nekoliko stotina metara uzvodno od mjesta gdje je Željeznica potkopala objekat benzinske pumpe i motela "Sas" u Vojkovićima, poplavljeno je i nekoliko privatnih kuća.

Za vrijeme boravka naše ekipe ljudi su kantama iz kuća izbacivali vodu.

S druge strane, stan u prizemlju porodične kuće Munevere Šarić potpuno je poplavljen i vatrogasci su pumpama izbacivali vodu iz kuće i dvorišta.

- Ne znam gdje ću noćas prespavati, sve je uništeno. Cijeli dan pokušavam dobiti nekoga iz Civilne zaštite ili Općine, ali ne uspijevam - kazala nam je ova žena.

14.57 - Haris Hondo, sekretar Općinskog Štaba Civilne zaštite Konjic, nakon današnje sjednice kazao je da se Neretva izlila iz korita na više mjesta, što je dovelo do prekida u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Konjic-Glavatičevo na lokalitetu naselja Tuščica.

VEZANI TEKST - U Konjicu zabilježen najveći nivo Neretve od početka mjerenja, preporučuje se prokuhavanje vode za piće

- Sve raspoložive snage su na terenu, radi se na otklanjanju posljedica izlijevanja, kako bi se saobraćajnica što prije bila prohodna za saobraćaj – rekao je.

Dodao je da je elektrosnabdijevanje uredno, a kada je riječ o vodonabdijevanju došlo je do zamućenja izvorišta zbog obilnih padavina, te je neophodno prokuhavanje vode.

Uslijed obilnih padavina koje su pogodile općinu Konjic, došlo je do naglog rasta vodostaja osim rijeke Neretve i njenih pritoka.

Kulminacija rasta nivoa rijeke Neretve se desila sinoć i u ranim jutarnjim satima. Na dvije hidrološke stanice ( Glavatičevo i Hagenuk - stari grad), zabilježene su do sada najveće vrijednosti od kada postoje zvanična mjerenja.

VEZANI TEKST - Poplavljena trafostanica u Reljevu uzrok prekida u snabdijevanju strujom u Sarajevu

14:26 - Usljed vremenskih nepogoda došlo je do plavljenja elektroenergetskog objekta Elektroprijenosa BiH trafostanice Sarajevo 10 (Reljevo) zbog čega je isključeno kompletno visokonaponsko 110 kV postrojenje, kako bi se spriječila veća havarija.

Trenutno najveći problem predstavlja snabdijevanje područja općine Ilidža.

Bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su i područja Bjelašnica prema Grepku, Babin do, Visojevica, Bakije sokak, Kabalovo, dio Otesa, Riverina, te dio Pazarića, dok je drugi dio Pazarića napojen alternativno.

- Budući da su saobraćajne komunikacije otežane ili gotovo potpuno blokirane, upućujemo apel našim kupcima za strpljenje i pojačan oprez zbog opasnosti od novih padova nadzemne mreže - saopćeno je, između ostalog, iz EPBiH.

VEZANI TEKST - Forto: Tri škole u KS zatvorene, smanjiti kretanje na minimum

13:14 - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ocijenio je da je situacija u glavnom gradu BiH zbog padavina ozbiljna, ali da je pod kontrolom te je pozvao građane da smanje kretanje na neophodni minimum.

Istakao je da je Vlada KS danas održala hitnu sjednicu te usvojila niz zaključaka kako bi riješila nagomilane probleme.

Između ostalog, kazao je da je Vlada naložila Štabu civilne zaštite KS da pokrene sve mjere propisane u planovima Aktivne odbrane od poplava te da sa svim ljudskim resursima i opremom izađe na područja i poduzmu sve aktivne mjere.

VEZANI TEKST - Načelnik Jablanice: Jedno selo je potpuno odsječeno, situacija je bila dramatična, sada se smiruje

12:56 - Zbog velikih kišnih padavina situacija u Jablanici jučer je, kako je za Faktor kazao načelnik te općine Damir Šabanović, bila prilično dramatična, ali se od jutros postepeno smiruje.

Prema njegovim riječima, ne postoji mjesna zajednica u općini Jablanica u kojoj nije bilo problema. Ohrabrujuće je, dodao je, to što je kiša prestala padati i voda se dobrim dijelom povlači.

- Na sreću nemamo povrijeđenih osoba niti ljudskih gubitaka, a materijalne štete će se tek sada zbrajati – zaključio je Šabanović.

12:52 - Vodena bujica pokrenula je klizište u Istočnoj Ilidži, čime je ugrožena benzinska pumpa SAS u Vojkovićima.

Odron prijeti i glavnom mostu koji vodi prema Vojkovićima.

12:35 - Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj Miljacke je u padu, a intenzitet padavina u Sarajevu je oslabio.

VEZANI TEKST - Vodostaj Miljacke u padu, intenzitet padavina oslabio

12:28 - Služba za civilnu zastitu Općine Novo Sarajevo na osnovu procijenjene sigurnosne situacije izazvane nevremenom koje je pogodilo područje Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, te porastom nivoa rijeke Miljacke, prema naredbi komandanta Štaba civilne zaštite Novo Sarajevo dr. Hasana Tanovića i uz konsultacije sa III Policijskom upravom Sarajevo, privremeno zatvorila pješačke mostove kod hotela Bristol i mosta Ars Aevi.

 

Komandant Štaba i načelnik Općine dr. Tanović zajedno sa saradnicima kontinuirano vrši obilazak područja općine, te u skladu sa usvojenim procedurama za djelovanjem u ovakvim situacijama izvršiti angažovanje svih raspoloživih sredstava i ljudstva u cilju zaštite lica i imovine, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

12:02 - Zbog nevremena punionica kisika Messer u Rajlovcu kod Sarajeva potpuno je pod vodom.

VEZANI TEKST - Punionica kisika Messer u Rajlovcu pod vodom, traži se zamjensko rješenje

12:00 - Obilne padavine izazvale su brojne probleme u općini Foča, gdje trenutno nema struje, a voda iz gradskog vodovoda nije za piće zbog zamućenja, dok se u Miljevini izlila rijeka Bistrica, rečeno je Srni u fočanskoj Civilnoj zaštiti.

U preduzeću Izvor rekli su da voda trenutno nije za piće i da će, nakon što se izbistri, uzeti uzorak za analizu, te da će o ispravnosti vode građani biti blagovremeno obaviješteni.

Radnici ovog preduzeća uz pomoć specijalnog vozila trenutno čiste površinske odvode na gradskim ulicama.

Usljed snažne kiše praćene grmljavinom, koja na području Foče od jučer ne prestaje, došlo je do začepljenja odvodnih šahtova i izlivanja vode na trotoare i kolovoz.

Cijelo područje Općine Foča trenutno je bez struje. U fočanskoj Elektrodistribuciji kažu da trenutne vremenske prilike ne dozvoljavaju radove na dalekovodima i drugim postrojenjima.

11:45 - I Radnici KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo izašli su na teren gdje su imali mnogo intervencija, saopćeno je iz ovog preduzeća. 

Tvrde da se kanali redovno održavaju, ali da postojeći kanalizacioni sistem ne može da prihvati ovako veliku količinu oborinskih voda, kakva se desila, te da poklopci sa šahtova ne iskaču zbog začepljenih kanala već usljed bujičnih voda.

- Ekipe su radile na pročepljenju i čišćenju kanala, šahtova, slivnika na lokalitetima općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža. Najkritičnije u gradu bilo je na lokalitetima: brana na Bentbaši, Vijećnica, Baščaršija, BBI centra, zgrade Kantona Sarajevo, u Rajlovcu kod Robota, kod Centra OBI, naselje Lužani, lokalitet Butila i tako dalje.

Podvožnjak, koji vodi prema sarajevskom naselju Buća Potok, opet je poplavljen zbog obilnih padavina, a naše ekipe su tokom noćnih sati bile i na toj lokaciji. Zbog ogromne količine vode, koja se pumpnim sistemom crpi sa tog lokaliteta, a pumpe su u nadležnosti Cesta Federacije, moralo se čekati da se nivo vode smanji, kako bi se pristupilo čišćenju rešetki i slivnika na ovom lokalitetu – naveli su u saopćenju.

VEZANI TEKST - Stanje u Butmiru i dalje teško, službe zaštite i mještani vrećama s pijeskom spriječavaju nadiranje vode u kuće

11:16 - Zbog izlijevanja vode na kolovoz potpuno je obustavljen saobraćaj u oba smjera na autoputu A-1 Butila - Briješće, u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Saobraćaj je obustavljen i na dionici regionalnog puta Konjic - Boračko jezero. Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva (na području: Stupa, Bačića, Otesa i Dobroševića) zbog vode na kolovozu.

Očišćen je odron na magistralnom putu Jablanica - Blidinje i uspostavljeno saobraćanje, ali se i dalje preporučuje maksimalan oprez zbog mogućih novih odrona i klizišta. Zbog vode i zemlje na kolovozu otežano se saobraća na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic - Jablanica - Mostar.

Vozači su upozoreni na mjestimično jake udare vjetra, te na mogućnost urušavanja stabala i polomljenog granja na kolovoz. Zbog obilnih kišnih padavina povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

10:28 - Semafori na području Sarajeva trenutno ne rade, a u pojedinim dijelovima grada nestalo je struje.

10:24 - Iz mostarskog Vodovoda upozorili su da voda nije za piće jer je zbog velike količine padavina došlo do zamućenja na vrelu rijeke Radobolje.

VEZANI TEKST - Moguća i klizišta: Meteorolozi izdali crveno upozorenje za olujni vjetar i obilne padavine

- Molimo građane, posebno djecu i osobe starije životne dobi, da prokuhavaju vodu za konzumaciju – istakli su iz JP Vodovod Mostar.

Napomenuli su da su uzorci kvalitete vode uredni hemijski i mikrobiološki, te da se radi samo o boji, koja je razlog upozorenja.

- Trenutno je vidno zamućenje i na izvoru Blagaj, pa građane ovog područja molimo da ne koriste vodu za piće – poručili su.

9:56 - Učenici Osnovne škole "Amer Ćenanović" u Butmiru na Ilidži danas neće imati nastavu zbog zbog poplava u naselju, potvrdili su nam iz škole.

9:40 - U Konjicu se rijeka Neretva izlila na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru Konjica ispod novog mosta, potvrdila je za Faktor Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

VEZANI TEKST - Apel iz Istočne Ilidže: Ljudi da ostanu u kućama, djeca da ne idu u škole i vrtiće

- U prekidu je saobraćaj na regionalnom putu Konjic - Glavatičevo u naselju Tuščica. Oni su čitavu noć pratili vodostaj rijeka. U 4.40 sati je stigla obavijest od MUP-a da je u selu Hotovlje uslijed obilne kiše i padavina došlo do klizišta koje ugrožava porodićne kuće. Svi mještani su smješteni u lokalnu džamiju. Selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom – istakla je Kovač.

Dodala je da se rijeka Baštica izlila iz korita u selima Idbar i Čelebići te uzrokovala probleme ribnjacima i dijelu porodičnih kuća, kao i eko selu "Raj u raju".

- Nema informacije o pričinjenoj materijalnoj šteti - kazala je Kovač.

9:25 - Vatrogasci Profesionalne vatrogasne brigade (PVB) Sarajevo evakuiraju ljude u Domu za starije osobe u Otesu, a u toku je i evakucaija pojedinih građana u sigurne objekte.

Oni su istakli da nemaju dovoljno ljudi kako bi intervenisali svugdje gdje je potrebno.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) također su nam potvrdili ovu informaciju.

{$galerijaFotografija}

Prema riječima Majde Kovač, glasnogovornice FUCZ-a, korisnici Doma ipak ostaju u objektu, samo se izmještaju iz prostorija koje su ugrožene zbog prodiranja vode.

VEZANI TEKST - Alarmantno u KS: Voda ulazi u stanove u Otesu, evakuacija ljudi, saobraćajni kolaps, stali i trolejbusi

- Oni se izmještaju iz prostorija koje se nalaze u prizemlju u prostorije na prvom spratu. Trenutno ih neće izmještati iz objekta - kazala je Kovač.

Prema njenim riječima, u Kantonu Sarajevo trenutno je najteža situacija u naselju Otes na Ilidži.

- Najugroženije je naselje Otes u ulici Barska gdje su organizovane snage zaštite i spašavanja KS i općine Ilidža, gdje vrše evakuaciju ljudi vatrogasnim kamionima u sigurne objekte.  

{$galerijaFotografija}

Rijeka Željeznica izlila se u ulici Barska gdje je poplavljeno više objekata. 

- Angažovana je služba za smještaj ugroženog stanovništva i snabdijevanja, koja je formirana u Crvenom križu KS, na dostavljanju neophodnih potrepština ugroženom stanovništvu - istakla je. 

IMG_20211105_090325.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.