open-navfaktor-logo
Prijava
search iconJavi Faktoru
search
Made in BiH
Mladi poljoprivrednik Senaid Halkić patentirao "Zmajevački kečap": Ispričao kako je došao do ideje i pravog recepta
Potvrdu da je proizveo nešto kvalitetno, kaže ovaj apsolvent Biotehničkog fakulteta u Bihaću, dobio je kada je proizvedeni kečap ponudio svojoj profesorici.
AUTOR: Nezavisne/Faktor
13.10.2024. u 10:42
get url
text
Senaid Halkić
Senaid Halkić
FOTO: Nezavisne
Mladi poljoprivrednik iz sela Zmajevac, nadomak Cazina, Senaid Halkić, već više godina uspješno se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a posebno uzgojem povrća u plastenicima, te je u međuvremenu uspio patentirati i ponuditi tržištu vlastiti proizvod.
Radi se o kečapu kojeg je nazvao "Zmajevački kečap" i kaže kako se radi o potpuno organskom proizvodu od sastojaka koje uzgaja u vlastitim plastenicima, pišu Nezavisne.
U međuvremenu, njegov proizvod je zadobio povjerenje kupaca i konzumenata u Cazinu i njegovoj okolici, a Halkić ga predstavlja i na brojnim poljoprivrednim sajmovima gdje sudjeluje.
- Osnovne sastojke uzgajamo na porodičnom imanju, a na ideju sam došao iz razloga što nismo uspjevali svu količinu svježih proizvoda plasirati na tržištu. Poslednjih godina ljudima je bilo relativno lako, zahvaljujući brojnim pozivima i projektima doći do plastenika i razviti plasteničku proizvodnju, pa je postalo teže vlastito povrće prodati na tržištu - kaže Halkić.
Dodaje da se potom odlučio otići korak dalje i stvoriti proizvod koji bi mogao postati brend njegovog poljoprivrednog gazdinstva.
Kaže kako je, prije svega zbog količine proizvedenog paradajza, došao na ideju da proizvodi kečap u kućnoj radinosti, ali bez primjesa konzervanasa i drugih hemijskih sastojaka koji su prisutni u industrijskoj proizvodnji.
- Nema mnogo tajni u proizvodnji kečapa, probao sam kombinaciju više vrsta recepata i došao do jednog koji je zadovoljio moje, ali i ukuse brojnih mušterija. Trudio sam se da svi sastojci budu sa našeg gazdinstva, uz upotrebu određenih začina koje nabavljamo i jabukovog sirćeta koje je također lokalni proizvod iz okolice Cazina - kaže Halkić.
Potvrdu da je proizveo nešto kvalitetno, kaže ovaj apsolvent Biotehničkog fakulteta u Bihaću, dobio je kada je proizvedeni kečap ponudio svojoj profesorici.
- Ona mi se žalila kako ima dosta poteškoća da djecu natjera da jedu povrće i organske proizvode, a kada su probali moj kečap, nazvala me i naručila još pet tegli - kaže Halkić.
Dodaje kako su u međuvremenu mnogi putem društvenih mreža i na druge načine saznali za njegov proizvod, pa najveću količinu sada prodaje na kućnom pragu ili na poljoprivrednim sajmovima.
comment
prikaži komentare (0)
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.