open-navfaktor-logo
search
Ništa do ponedjeljka
Mnogi penzioneri jutros uzaludno čekali pred vratima banaka
Jutros je u Federaciji Bosne i Hercegovine počela isplata uvećanih augustovskih penzija, međutim, mnogi penzioneri je neće moći podići jer veliki broj banaka, odnosno, njihovih poslovnica danas ne radi.
05.09.2020. u 09:24
get url
text

Zatekli smo grupu penzionera ispred poslovnice UniCredit banke u Zmaja od Bosne u Sarajevu koji su čekali da se vrata banke otvore, međutim, uzaludno im je bilo čekanje.

- Evo dok sam se snašla na ovim papirima što su polijepili po vratima, napisali su spisak poslovnica koje do daljnjeg neće raditi subotom, a među njima je i ova koja je uvijek radila prvog dana vikenda. Pa to je sramota. Kako se oni lijepo znaju zaštititi, uzeli su naše pare, ali danas ne rade, pa će se svi pitati otkud gužve pred bankama. Ovo je nečuveno. Kada su već napisali koje poslovnice ne rade, što nisu napisali koje rade, ako rade - ogorčeno je prokomentarisala jedna od penzionerki.

Ostali okupljeni su u nevjerici gledali šta se događa.

- Ispred ove banke su uvijek gužve. A možete misliti kako će biti u ponedjeljak? Umjesto banke da danas rade, oni odmaraju, a hoće klijente - komentarišu penzioneri.

Pričali smo i sa penzionerkom koja nije mogla podići svoju penziju u Intesa Sanpaolo banci.

- Poranila sam jutros da budem među prvima, međutim poslovnica ne radi ovdje u Novom Sarajevu. Neću ja sada ovako stara hodati po gradu kako bi vidjela koja radi, ako uopće radi. Ja vam ne znam na bankomatu istipkati, šta ću, strpit ću se do ponedjeljka, nema mi druge - ispričala nam je.

Penzioneri u Asa banci danas će moći podići svoje penzije. Za sve penzionere na ulazu u poslovnice stoji napomena da će zbog podjele penzije sve poslovnice raditi i to duže nego što je to praksa subotom.

Podsjećanja radi, svim penzionerima u FBiH osim onih s najvišim penzijama, usklađene su penzije za 2,8 posto, i dobili su uvećanje od 2,8 retroaktivno za sedam mjeseci. Tako će najniža penzija iznositi sada 382 KM, i oni koji imaju najniže penzije će dobiti retroaktivno 72 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.