open-navfaktor-logo
search
Uređenje tržišta
Mostarska inspekcija u akciji: Na udaru benzinske pumpe jer nedjeljom prodaju hranu bez dozvole
Tržišna inspekcija Grada Mostara najavila je da od 15. novembra počinje ograničenu akciju kontrole benzinskih pumpi kako bi utvrdila koje proizvode prodaju u prodavnicama u okviru benzinske pumpe, a za sve one proizvode koje nemaju pravo prodavati platit će velike kazne.
15.11.2023. u 08:16
get url
text

Šefica Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara Jesenka Mahinić za Faktor je pojasnila da su se na akciju odlučili zbog toga što je u Mostaru zabranjen rad nedjeljom, ali neke benzinske pumpe imaju dozvolu da rade nedjeljom, pa u svojim prodavnicama prodaju sve i svašta za šta nisu registrovani.

Prodavačima koje zateknu u prekršaju zaprijećena je kazna za pravne osobe od tri hiljade do 15 hiljada maraka, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi od hiljadu do dvije hiljade maraka. Inspekcija u Mostaru odlučila je zabraniti prodaju na benzinskim pumpama proizvode koji zakonom nisu dozvoljeni u ovoj vrsti objekata, a uz to koriste pogodnosti što nedjeljom ne rade prodavnice i tako povećavaju promet, prodavajući robu na koju nemaju pravo, ili nemaju dozvole. 

- Mi smo se obratili Ministarstvu trgovine Vlade FBiH i dobili smo upute šta se može, a šta ne može prodavati u prodavnicama u sklopu benzinskih pumpi. Kontrola će trajati od 15. do 30. novembra. U ovim prodavnicama ne mogu se prodavati prehrambeni proizvodi koji zahtijevaju termalnu obradu, a što se odnosi na kuhanje, prženje i slično. Odnosno ne mogu prodavati brašno, tjesteninu, ulje, rižu, meso, jaja, hrenovke... Dopušten je samo promet na malo sitnim industrijskim prehrambenim proizvodima u manjim originalnim tvorničkim pakiranjima, koji se mogu direktno konzumirati, bez prethodne termičke obrade, odnosno procesa pečenja, prženja i kuhanja – pojasnila je Jesenka Mahinić.

Nakon gradske odluke o radnom vremenu u Mostaru nedjalja je proglašena za neradni dan. Međutim, neke benzinske pumpe mogu raditi nedjeljom ako su tako odlučile, ali moraju odrediti neki drugi dan u sedmici kao neradni.

- Baš nedjeljom na nekim benzinskim pumpama koje su radile bili su čak i redovi pred prodavnicama da se kupe razni prehrambeni artikli, a ne mogu ih naći u trgovinama kojima je zabranjen rad nedjeljom. To će se morati mijenjati, a ukoliko se ne budu pridržavali u prodavnicama na benzinskim pumpama šta mogu, a šta ne mogu prodavati inspektori će ih kažnjavati – upozorava Jesenka Mahinić.

Gradska inspekcija navodi popis asortimana proizvoda u originalnom pakiranju koji može biti predmet poslovanja na benzinskoj pumpi a to su ulja, maziva, rezervni dijelovi za automobile, cigarete, sredstva za higijenu, sitni odjevni predmeti-čarape, novine i časopisi, razglednice, suveniri, nosači slike i zvuka, dopuna za mobilne aparate, proizvodi umjetničkih zanata, pribor za pecanje, oprema za kampiranje, kao i alkoholna i bezalkoholna pića u tvorničkom pakovanju, tvornički pakovan sladoled i pivo pakovano u nepovratnoj ambalaži.

Dobili smo pojašnjenje o ovoj akciji inspekcije i Amira Hasičevića, ministra trgovine Vlade FBiH.

- Kada se u Mostaru uvela neradna nedjelja onda je bilo primjera da se u prodavnicama na benzinskim pumpama prodavala roba za koju nisu imali dozvolu. Bilo je pokušaja nekih vlasnika benzinskih pumpi da namjerno zaobiđu kantonalne propise o neradnoj nedjelji i pravili su markete od 500 kvadrata i tretiraju ih kao prodavnicu u okviru benzinskih pumpi, a za to nemaju dozvolu. Benzinske pumpe često nemaju registrovanu ugostiteljsku djelatnost, a prodaju kifle, perece i druge prehrambene artikle. Ako namjeravaju to prodavati moraju se i registrovati za takvu vrstu prodaje i na to imaju pravo. Ova akcija inspekcije ima cilj da uredi tržište – rekao je ministar Hasičević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.