open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Može li Čovićev Izborni zakon proći: Pojavile se glasine da se zastupnicima nudi novac, hoće li neko pokleknuti?
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je nadu da će "kada Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je usvojen glasovima delegata SNSD-a, HDZ-a i suzdržanom Mladenu Bosiću iz SDS-a, ode po hitnoj proceduri, Zastupnički dom imati kvalitetnu raspravu i mudrosti da se naprave izmjene".
16.06.2022. u 14:02
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović: Neće proći HDZ-ov Izborni zakon, Čović je u Briselu dva dana nešto čekao

Poručio je da je "svakom na volju da procijeni u Zastupničkom domu kakvu atmosferu imamo u BiH".

- Ako se usvoji izborni zakon i u Zastupničkom domu, on je usvojen. Pravila za izbore su vrlo jasna. Mostarski sporazum je usvojen u sedmom mjesecu 2020. godine i ta pravila su se primjenjivala na izborima kasnije te godine - zaključio je Čović.

Uveliko se po skupštinskim hodnicima počelo pričati da se pojedinim zastupnicima navodno nude koferi novca samo da podrže Čovićev Izbori zakon ili dizanjem ruke ili nedolaskom na sjednicu, koji je diskriminatoran i kod izbora članova Predsjedništva BiH i kod izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Dopredsjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je Čoviću da ono što je on predložio neće proći u Zastupničkom domu.

- Sve je sporno sa prijedlogom HDZ-a. Mi smo sa međunarodnim prijateljima približili stavove, a ovaj prijedlog nije to. On je jednostran. Po njemu se ne bi mogle implementirati presude sudova. Dom naroda Federacije BiH bi se ovjekovječio da blokira zbog čega je Čavara završio na "crnoj listi". Sve je urađeno jednostrano kako odgovara HDZ-u i pomogao im je njihov partner SNSD - kazao je Izetbegović.

Na Čovićevu poruku da "ako prođe HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona u Zastupničkom domu, po njemu će se organizirati izbori", Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a, kratko je poručio:

- Neće proći! Pozdrav.  

VEZANI TEKST - Za Čovića su Bošnjaci krivi: Ako HDZ-ov prijedlog prođe i drugi dom, po njemu će se organizirati izbori

Suzdržani glas SDS-ovog delegata u Domu naroda BiH Mladena Bosića indirektna je poruka da se partneri sarajevske "Trojke" SDS i PDP vagaju kako će glasati u Zastupničkom domu za Čovićev prijedlog.

Prema Poslovniku Zastupničkog doma sve odluke u Domu donose se većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju.

- Zastupnici će maksimalno nastojati da ta većina uključuje najmanje jednu trećinu glasova zastupnika s teritorije svakog entiteta. Ako većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova zastupnika s teritorije svakog entiteta, predsjedavajući Doma i njegovi zamjenici sastat će se kao komisija i pokušati da osiguraju saglasnost u roku od tri dana nakon glasanja. Ako to ne uspije, odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju, pod uvjetom da glasovi "protiv" ne smiju sadržavati dvije trećine ili više zastupnika izabranih iz svakog entiteta – stoji u članu 85.

Kvorum potreban za rad Zastupničkog doma su 22 zastupnika. U tom slučaju, hipotetički, ako bi Čović uspio "srediti" da na sjednicu ne dođu svi zastupnici, njih 42 koliko broji ovaj dom, da bi njegov prijedlog prošao potrebno je da osigura ne samo prostu - 12 ruku, već i entitetsku većinu, deset iz Federacije i pet iz RS-a.

Na koga Čović može zasigurno računati?

HDZ ima pet zastupnika, SNSD pet koji mu osigurava entitetsku većinu, te eventualno pet zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a i tri zastupnika Srpskog kluba. No potrebno mu je još pet zastupnika iz Federacije BiH.

Za SDA osam i SDP-a četiri zastupnika već se zna da neće podržati Čovićev prijedlog. Također, ne može računati ni na četiri zastupnika Kluba DF-a, koji su uvijek imali stav da ono što predlaže lider HDZ-a je krajnje diskriminatoran način izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

VEZANI TEKST - Dom naroda BiH: HDZ i SNSD usvojili Čovićeve izmjene Izbornog zakona BiH

Ostaje Denis Zvizdić iz Naroda i pravde, Edita Đapo iz SBB-a, Aida Baručija Nezavisni blok, Jasmin Emrić A-SDA, Mirsad Kukić PDA te tri zastupnika Naše stranke. Ko god od njih da eventualno pristane na Čovićeve želje i polakomi se za novcem koji se navodno nudi, sebi bi zasigurno potpisao kraj političke karijere među probosanski i bošnjački orijentiranim glasačima.

Čović na sjednicu Doma naroda planski nije stavio zaključak o tome da li će Prijedlog izmjena Izbornog zakona usvojen u ovom domu biti razmatran u hitnoj proceduri. On će iskoristiti ovlasti koje ima kao predsjedavajaći da poptiše akt kojim od Zastupničkog doma to traži.

Da li će biti razmatran u hitnoj proceduri na sjednici 27. juna, odlučit će zastupnici koji će se o tome izjašnjavati. Ukoliko se odbaci hitna procedura, onda će se glasati o tome da li da ide u skraćenu proceduru ili će na kraju biti razmatran u redovnoj proceduri.

Čoviću se žuri, a njegova nervoza i ljutnja što se ništa ne odvija po njegovim željama sve je vidljivija. Dalo se to primijetiti na jučerašnjoj sjednici Doma naroda, gdje on poznat po svojoj "hladnoći" i lukavom pristupu i balansiranju, nije mogao zadržati u sebi bijes, koji je iskaljivao prema Izetbegoviću, Zlatku Miletiću, ali i nekim drugim delegatima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.