open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Može li se jedna populacija ptica istrijebiti, kakve su posljedice?
U njemačkom gradu Limburgu se sprema istrebljenje golubova
AUTOR: E.D.-Š.
23.06.2024. u 22:00
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
FOTO: Faktor
Pažnju javnosti posljednjih izazvala je vijest da su u njemačkom gradu Limburg an der Lahnu na referendumu stanovnici glasali za masovno istrebljenje golubova zbog njihove sve brojnije populacije. To je izazvalo bijes aktivista za prava životinja.
Izglasali su istrebljenje populacije golubova koja broji oko 700 ptica.
Ornitologa Dražena Kotrošana smo pitali kakve posljedice nosi ovakva odluka njemačkog grada Limburga i može li se zaista jedna populacija ptica istrijebiti.
- Pazite, po meni je grubo reći "istrijebiti". Prvo, mislim da je populacija znatno veća, a odluka je da se vjerovatno smanji za 700 ptica individua. Mislim da neće imate preveliki efekat dugoročno jer se radi o brojnoj vrsti koja se brzo razmnožava. Sama odluka? Pitanje je koliko je u njoj struke - govori Kotrošan.
Golubovi su simbol mira, ljubavi... Mogu se vidjeti u bh. gradovima, naročito u Sarajevu, na Baščaršiji.
Vrlo često možemo vidjeti kako stanovnici glavnog grada ptice hrane hljebom, razbacuju ga po zelenim površinama, trotoarima.
- Generalno to nije prirodna hrana za golubove i ne preporučuje se prehrana hljebom jer mogu oboljeti ako taj hljeb napadnu određene gljivice, bakterije i sl. Međutim, već desecima godina ljudi mrvicama hrane ptice, a osobito "smetljari" poput golubova, vrabaca, vrana, galebova koji se vrte oko kontejnera su izloženi hljebu kao restoranskoj ponudi - kazao je ranije za Faktor Kotrošan.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.