open-navfaktor-logo
search
Vrijeme godišnjih odmora
Nijemci izračunali: Hrvatska skuplja od Turske, Grčke i Španije za ljetovanje
Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj, iako je godišnji odmor u inozemstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osjetno jeftiniji
AUTOR: Faktor/Deutsche Welle
18.06.2024. u 20:16
get url
text
Koliko Nijemce košta godišnji odmor u susjednoj Hrvatskoj, a koliko u drugim popularnim evropskim turističkim destinacijama? To je izračunao Savezni ureda za statistiku, piše Deutsche Welle.
Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj, iako je godišnji odmor u inozemstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osjetno jeftiniji.
Bez obzira na to radi li se o omiljenim južnoevropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjetu restoranima ili noćenja u hotelu moraju platiti manje novca, a ponegdje i puno manje nego kod kuće.
Kako je u ponedjeljak objavio Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu, troškovi hotelijerskih i gastronomskih usluga u Španiji u prosjeku su 26 posto manji nego u Njemačkoj.
U Grčkoj za noćenja u hotelu ili ručak u restoranu, njemački turisti plaćaju 23 posto manje, a u Turskoj čak 41 posto manje nego u svojoj zemlji.
U Hrvatskoj moraju platiti prosječno 18 posto manje za te usluge. Puno više od prosjeka za Njemačku, turisti iz te zemlje moraju platiti tokom turističkog boravka u Švicarskoj ili na sjeveru Evrope.
Hrvatska je dakle po navodima njemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španije.
Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Evrope, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te cijene su još niže nego u Njemačkoj za pet posto u prosjeku.
Najjeftinije se ljetovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 posto manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 posto manje.
Za Nijemce je odmor u inozemstvu u Skandinaviji skuplji nego kod kuće. U Danskoj za iste usluge moraju izdvojiti trećinu više novca, u Norveškoj 23 posto, a u Švedskoj dva posto više. Uvjerljivo najskuplje je u Švicarskoj gdje njemački turisti za jelo i noćenje plaćaju prosječno 49 posto posto više nego kod kuće.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.