open-navfaktor-logo
search
Bijes širom Evrope
Stanovnici njemačkog grada održali referendum i odlučili da pobiju sve golubove
Stanovnici Limburgu an der Lahna, grada u zapadnoj Njemačkoj pokrajini Hessen, upravo su izglasali istrebljenje populacije golubova koja broji oko 700 ptica
AUTOR: Faktor/euronews.com
14.06.2024. u 07:33
get url
text
U njemačkom gradu Limburg an der Lahnu upravo je završio referendum kojim je izglasano masovno istrebljenje golubova zbog njihove sve brojnije populacije, što je izazvalo bijes aktivista za prava životinja.
Stanovnici Limburgu an der Lahna, grada u zapadnoj Njemačkoj pokrajini Hessen, upravo su izglasali istrebljenje populacije golubova koja broji oko 700 ptica, piše euronews.com.
Naime, gradsko vijeće Limburga an der Lahn odlučilo je u novembru 2023. godine ubiti gradske golubove, što je izazvalo kritike organizacija za dobrobit životinja.
Stoga je pitanje stavljeno pred birače grada. Referendum je održan 9. juna, istog dana kada su održani izbori za Evropski parlament.
Više od 53 posto stanovnika odobrilo je ubijanje golubova, izvještava Der Spiegel, s ukupno 7.530 glasova za "da".
- Današnji rezultat je bio nepredvidiv za nas. Građani su iskoristili svoje pravo i odlučili da se populacija golubova smanji uz pomoć sokolara - rekao je gradonačelnik Marius Hahn.
Ova metoda uključuje namamljivanje ptica u zamku, omamljivanje udarcem drvenim štapom, a zatim lomljenje vratova. Istrebljivanje će se provoditi tokom sljedeće dvije godine.
Aktivisti za prava životinja bili su užasnuti ovim planom.
- Zar je moguće da ubijamo životinje samo zato što nas iritiraju ili su smetnja? To nije prihvatljivo - izjavila je prošle godine za britanski Sky News voditeljica projekta golubova u Limburgu, Tanya Muller.
Kritičari također tvrde da, osim što je okrutno, ubijanje golubova nije učinkovito jer će preostale ptice razmnožavati i obnoviti populaciju.
Neka istraživanja pokazuju da broj golubova može čak i porasti nakon što ih se poubija. To je bio slučaj u švicarskom Baselu gdje je ubijeno oko 100.000 golubova svake godine, ali populacija je ostala stabilna.
Grupa Pigeon Action pronašla je alternativno rješenje, sada poznato kao "Baselski model", koji uključuje upozoravanje građana da ne hrane životinje i postavljanje golubarnika iz kojih se jaja mogu lako ukloniti. Kao rezultat, populacija golubova u Baselu smanjena je za 50 posto u roku od četiri godine, prenosi Euro News.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.