open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Muhasilović: Krajnje je vrijeme da se Milorad Dodik uhapsi
AUTOR: Fena
09.06.2024. u 11:10
get url
text
Jahja Muhasilović
Jahja Muhasilović
Profesor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) Jahja Muhasilović kazao je da je Srbija, usvajanjem deklaracije na svesrpskom saboru, dala dovoljno materijala Vijeću za implementaciju mira da riješi taj problem te da je krajnje vrijeme da se uhapsi predsjednik RS-a Milorad Dodik.
On je to rekao danas na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi 'Odgovor na svesrpski sabor?!' te dodao da taj sabor možda nije imao veliku podršku, ali da se ne smije zanemarivati.
- Kada ekonomski i politički ne stoji dobro, Srbija obično poseže za organiziranjem sabora. Ovim je pokazala da je srpska politika odlučila da ostane crna rupa na Balkanu i jedan od glavnih kočničara napretka – kazao je.
Muhasilović je govorio i o članu potpisane deklaracije u kojem se navodi da je potrebno zaustaviti politike asimilacije Srba u susjednim državama, što jako podsjeća na stavove Srpske akademije nauka i umjetnosti prije agresije na BiH.
- Njihova je politika jako destruktivna prema BiH i potrebno je djelovati – zaključio je.
Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović smatra potrebnim da se okupe sve političke demokratske snage - NVO, aktivisti, pojedinci, intelektualci i mediji kako bi se zaustavile ideje iznijete na svesrpskom saboru.
Tvrdi da je potrebno definisati novi srpski ekspanzionizam i bilo kakva obnova nasilja na području Balkana.
- Vijeće za implementaciju mira treba da odbaci urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer se ovom deklaracijom prevazilaze njegovi okviri - kazao je Kulenović i dodao da je potrebno održati miting za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.