open-navfaktor-logo
search
U prisustvu novinara
Vučić detaljno čita Bećirovićeve knjige pa ih komentariše s Dodikom
AUTOR: Fena
09.06.2024. u 09:36
get url
text
FOTO: AA
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom obilaska Narodnog muzeja u Beogradu s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom komentarisao je knjigu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića "Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini".
Otkrivši da izučava Bećirovićeve knjige, Vučić je upitao Dodika da li je i on čitao da je Bećirović za Dositeja Obradovića govorio da je bio nositelj velikosrpske politike i antibošnjačke politike.
- Jesi li čitao da je i Bećirović za Dositeja Obradovića govorio da je bio nositelj velikosrpske politike i antibošnjačke politike. Nevjerovatno. To je u ovoj knjizi 'Teritorijalni ekspanzionizam'. Znate, morate da pročitate mnogo toga pametnoga, a nerijetko morate da pročitate mnogo toga, da ne kažem... 'Ajde neću ništa više da kažem - rekao je Vučić Dodiku uz prisustvo novinara.
Inače, u knjizi "Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini" autor Denis Bećirović istražuje historijske i kulturne aspekte velikosrpskih pretenzija na teritorij Bosne i Hercegovine. Knjiga daje dubinski uvid u ideološke i političke aspiracije koje su oblikovale odnose između Srbije i BiH kroz vijekove.
Autor u knjizi naglašava značaj Dositeja Obradovića u definiranju srpskog nacionalnog programa i njegovu ulogu u stvaranju svijesti o srpskom nacionalnom identitetu. Autor navodi da je Obradović, srpski prosvjetitelj i pisac, krajem 18. i početkom 19. vijeka igrao ključnu ulogu u oblikovanju srpske nacionalne ideologije.
U knjizi se dodaje da je Obradović zagovarao tezu o postojanju jedinstvene "slavensko-srpske nacije" koja bi obuhvatila Srbiju, Dalmaciju, Bosnu i Hercegovinu. Obradović je također smatrao, navodi autor, "da će se Bošnjaci i Ercegovci Turci, kroz generacije, asimilirati i postati dio srpske nacije".
Tu tvrdnju potvrđuje činjenicom da je, u pismu srpskim ustanicima 10. augusta 1806. godine, Obradović savjetovao da među Bošnjacima šire ''jezik i učenje i književstvo, pa tako da se po vremenu preliju u vas i priumnože jezik vaš i državu''.
Autor Denis Bećirović koristi Obradovićeve teze kako bi ilustrirao historijske korijene velikosrpskih pretenzija prema Bosni i Hercegovini, pokazujući kako su ideje iz 18. vijeka utjecale na kasnije teritorijalne i političke aspiracije Srbije.
U svojoj recenziji Bećirovićeve knjige akademik, prof. dr. Mirko Pejanović navodi da ona predstavlja prvo cjelovito istraživanje odnosa Srbije prema Bosni i Hercegovini od početka 19. do treće decenije 20. stoljeća. Kaže da će imati značajnu ulogu u edukaciji studenata na fakultetima humanističkih i društvenih nauka. Također, knjiga može poslužiti, kako navodi, društvenim i političkim institucijama države Bosne i Hercegovine u razvoju niene državnosti tokom 21. stoljeća.
- Profesor Bećirović ovom knjigom pruža veliki i novi doprinos koji je i trezveni podsjetnik na historijsku postojanost srpskog nagona za dominacijom nad svojim susjedom i na veliku raznolikost strategija, obrazloženja i planova koje su srpski lideri za to koristili. Zahvaljujući istraživanju koje je uloženo u rukopis i zalaganju za empirijsku strogost, rad profesora Bećirovića zaslužuje pažljivo čitanje čak i onih koji poriču sveprisutnost srpskih ekspanzionističkih ambicija, navodi, između ostalog, recenzent prof. dr. Robert J. Donia.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.