open-navfaktor-logo
search
Usložnjavanje napetosti
MUP HNK o neredima u Stocu i Mostaru: Pozivamo medije i pojedince da se suzdrže od dolijevanja ulja na vatru
AUTOR: Autor: Faktor
09.04.2024. u 17:16
get url
text
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona povodom nemilih događaja koji su se proteklih dana zbili na području Mostara i Stoca, ali i istupa "pojedinih organiziranih grupa, među njima nažalost i nositelja visokih političkih i javnih funkcija", te su poručili kako oštro odbacuju sve dezinformacije, insinuacije i nesuvisle optužbe.
Kako navode, naročito demantuju današnje navode s neprovjereno objavljenim pogrešnim imenima učesnika događaja nad kojima intenzivno provode istražne radnje.
- Neodgovorno istupanje u javnost, politiziranje ponukano prikupljanjem jeftinih političkih bodova, kao i medijsko izvještavanje koje krši osnovne novinarske etičke kodekse pa i Zakon, opasno usložnjavaju ionako visoke napetosti i ministar unutrašnjih poslova Marijo Marić poziva sve dionike takvog javnog komuniciranja na odgovorno ponašanje unutar zakonskih odrednica - navodi se u saopćenju.
Ministar Marić, dodali su, ujedno poručuje da Uprava policije MUP-a HNK, u koordinaciji sa Kantonalnim tužilaštvom Mostar intenzivno radi na utvrđivanju okolnosti događaja i utvrđivanju identiteta izvršitelja i u Mostaru i Stocu, u istrazi koja je već dala konkretne operativne rezultate.
- Međutim, za razliku od spomenutih pojedinaca, MUP je Zakonom spriječen iznositi podatke unutar tekuće istrage, do trenutka kada će moći istupiti sa svim relevantnim činjenicama - naveli su u saopćenju.
Ministar Marić istakao je kako će po okončanoj kriminalističkoj obradi javnost upoznati sa svim potrebnim pojedinostima u oba slučaja.
- Ovim putem pozivam i medije i pojedince koji se osjećaju pozvanima komentirati predmetne događaje da se suzdrže od ostrašćenosti i "dolijevanja ulja na vatru" jer ti postupci neminovno vode dezavuiranju javnosti što potencijalno može polučiti dodatne negativne učinke i proširiti razmjere ionako neželjenog stanja – izjavio je ministar, dodajući kako su unutrašnji poslovi resor kojem je u zadatak stavljena sigurnost kantona i kako iznošenje nepotpunih, netačnih i izmijenjenih informacija povlači za sobom i zakonsku odgovornost, ali i kako može poremetiti tok istrage koju policija provodi skladno profesionalnim standardima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.