open-navfaktor-logo
search
Novi poziv
MUP RS-a pozvao Emira Suljagića na ispitivanje, sumnjiče ga za ugrožavanje sigurnosti
AUTOR: Faktor
12.06.2024. u 17:15
get url
text
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica dobio je poziv MUP-a RS-a za ispitivanje u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.
- Ovako prema meni postupa @SNSDDodik policija. Sutra moram u Zvornik na ispitivanje zbog "ugrožavanje sigurnosti". Ovako policija bosanskih Srba tretira nesrbe: kao untermensch, bez prava i zakonitog postupka. Ne poznajem ni svog tužitelja. U međuvremenu, pripadnici ove policijske stanice maltretiraju mene i ostale uposlenike Memorijalnog centra Srebrenica, vodeći neslužbene istrage protiv nas - napisao je Suljagić na Twitteru.
U pozivu MUP-a RS-a koji je objavio stoji da se sutra mora javiti u Policijsku upravu Zvornik "radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenog zbog krivičnog djela 'ugrožavanje sigurnosti'". Iz poziva se ne može zaključiti čiju sigurnost je Suljagić "ugrozio" i na koji način. 
Suljagić je nedavno, po naredbi Tužilaštva BiH, u svojstvu osumnjičenog ispitan i u SIPA-i, a tada mu je na teret stavljeno "izazivanje međunacionalne mržnje", a zbog određenih stavova i mišljenja iznesenih na društvenoj mreži Twitter. 
Saslušan je na dan usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. 
Suljagić je tada naveo kako je nečuveno da je podvrgnut neosnovanim optužbama za izazivanje mržnje, posebno kada je evidentno da je stvarna agenda kriminalizacija obilježavanja sjećanja na Srebrenicu i genocid u BiH.
- Jasno je da tužilaštvo pokušava da ušutka one od nas koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovaj eklatantan napad na naše napore da se sjećamo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora već i namjerno iskrivljavanje historijske istine - naveo je tada Suljagić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.