open-navfaktor-logo
search
Poruka iz Zagreba
MVEP Hrvatske o Dejtonu: Za trajnu stabilnost BiH nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda
Bosna i Hercegovina nalazi se na putu prema Europskoj uniji i Hrvatska taj put vidi kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH) povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma
21.11.2020. u 11:07
get url
text

MVEP podsjeća da  Dejtonskom sporazumom "zaustavljen krvavi rat u BiH, ali i uređena današnja politička i institucionalna struktura, s obzirom na to da je Ustav BiH sastavni dio tog mirovnog sporazuma", stoji u saopćenju.

Podsjeća se da je Hrvatska  potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH te ističe "da se Bosna i Hercegovina nalazi na putu prema Europskoj uniji te da Hrvatska taj put vidi kao okvir za postizanje napretka i stvaranje uspješne države u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna i u kojoj svaki građanin uživa svoja prava".

"Za postizanje trajne stabilnosti i funkcionalnosti cjelokupne Bosne i Hercegovine nužna je stvarna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i puna provedba njihove konstitutivnosti, iz čega proizlaze prava ali još više i odgovornosti za budućnost i funkcioniranje zemlje", stoji u saopćenju.

Također se dodaje da Hrvatska, u skladu s vlastitim Ustavom i Mirovnim sporazumom, pomaže Hrvatima Bosne i Hercegovine kao pokretačima procesa i nositeljima vrijednosti euroatlantskih integracija.

Republika Hrvatska, nastavlja se, pruža snažnu podršku i pomaže BiH u ostvarenju njezinih euroatlantskih ambicija, a na tom će putu BiH prolaziti kroz zahtjevno tranzicijsko razdoblje koje će, uz pomirbu vezanu za dramatičnu prošlost, zahtijevati i da se pomire različita viđenja budućnosti zemlje i društva.

"Ta rješenja morat će doći kao rezultat unutarnjih dogovora i suglasja legitimnih predstavnika triju naroda i ostalih građana, a s ciljem da Bosna i Hercegovina postane prosperitetna, stabilna i funkcionalna država na dobrobit svih svojih naroda i građana", zaključuje se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Zagreb poručuje da će pri tome BiH u Hrvatskoj imati pouzdanog i vjerodostojnog partnera kao i u najtežim trenucima nedavne prošlosti,

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.