open-navfaktor-logo
search
Snijeg obradovao skijaše
Na Bjelašnici najduža sezona u posljednje tri decenije, na Jahorini se nadaju otvaranju skijališta
Snijeg u aprilu obradovao je ljubitelje zimskih sportova u našoj zemlji.
09.04.2021. u 08:01
get url
text

I u narednom periodu oni će moći uživati u skijanju na Bjelašnici i Igmanu, a i na Jahorini, ukoliko budu ublažene epidemiološke mjere u Republici Srpskoj. 

- Na vrhu Bjelašnice imamo više od metar snijega i nadamo se da će skijaška sezona biti produžena do kraja aprila. Bjelašnica je jedno od rijetkih skijališta u regionu koje ima staze na 1.800 metara nadmorske visine i nastojat ćemo održati skijanje do kraja aprila u višim dijelovima. Danas je 116. dan skijanja na Bjelašnici i zasigurno će ovo biti sezona sa najvećim brojem dana skijanja, a nadamo se da ćemo doći do 130 dana u pet mjeseci.

Jedan od ciljeva je da narednu sezonu otvorimo i ranije, te da zadržimo kontinuitet skijanja više od 100 dana u sezoni. Na Bjelašnici imamo i goste, skijaške klubove iz Hrvatske, a već imamo i najavu dolaska drugih klubova iz regiona. Dolazak ski-klubova iz regiona je važan pokazatelj kvalitete usluge, a ujedno su i najbolji direktni promotori skijališta. Ovo će zasigurno biti najduža sezona u posljednje tri decenije. Najduže skijanje na Bjelašnici imali smo davne 1989. godine, kada se na vrhu skijalo do 25. maja – kaže za Faktor Jasmin Mehić, v. d. direktora ZOI'84.

 

Na Jahorini je bilo 113 skijanja u kontinuitetu

Zimska sezona na Jahorini je krenula 29. novembra i ukupno je na ovoj olimpijskoj ljepotici bilo 113 skijanja u kontinuitetu. 

- Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a u skladu sa novim mjerama Vlade RS-a i Kriznog štaba 21. marta obustavljen je rad našeg ski-centra. Prerano zatvaranje je prouzrokovalo otkaze gostiju i mnogobrojnih organizovanih grupnih posjeta koje smo imali najavljene. Na Jahorini trenutno ima više od dva metra snijega i postoje izuzetno dobri prirodni uvjeti za organizaciju skijanja. Da nije došlo do zatvaranja ski-centra, danas bi nam bio 131. dan skijanja i ovo bi sigurno bila sezona sa najvećim brojem skijaških dana.

Svakako poštujemo sve mjere Vlade RS-a i prioritet nam je, naravno, zdravlje ljudi. Tokom cijele zimske sezone prioritet nam je sigurnost skijaša i tome smo posvetili najveću pažnju, čak je i naš slogan za ovu zimu bio "Jahorina cares". Imali smo Covid-redare, radili redovnu dezinfekciju gondole i mnogobrojni gosti koji su skijali na Jahorini mogu da potvrde da su se mjere na skijalištu itekako poštovale – kaže  Sanja Ćeremidžić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću OC Jahorina. 

Uprkos sjajnim uslovima za skijanje i boravak na planini, iz OC Jahorina ističu da, nažalost, još nemaju informaciju da li će i kada ski-centar biti pušten u rad. 

- Činjenica je da ski-centri u okolini rade u kontinuitetu i mi se nadamo da ćemo imati priliku da obradujemo skijaše proljetnim skijanjem na sjajno pripremljenim ski-stazama. Činjenica je da ima mnogo prirodnog snijega na Jahorini i da su trenutni vremenski uvjeti, ali i prognoze za naredne dane izuzetno pogodne za organizaciju skijanja. Ako uzmemo u obzir podatak da je skijanje na Jahorini krenulo 29. novembra, sigurno bi ovo bila jedna od najdužih ski-sezona u proteklih 15-ak godina – kaže Ćeremidžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.