open-navfaktor-logo
search
Ekshumiran 2001.
Na današnji dan prije 28 godina ubijen je Avdo Palić, heroj odbrane Žepe
Petog septembra 2023. navršava se 28 godina od smrti bosanskog heroja Avde Palića, pukovnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i glavnokomandujućeg odbrane Žepe tokom agresije na našu zemlju.
05.09.2023. u 09:46
get url
text

Palić je zarobljen i ubijen nakon pada Žepe 1995. godine.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001, ali nisu bili identificirani do augusta 2009. godine.

Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa, 27. jula 1995. godine, u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe. Njihova tijela ranije su identificirana i ukopana u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

 VEZANI TEKST - Kćerka heroja odbrane Žepe Avde Palića: Da je živ, on i ja bili bismo nerazdvojni jarani

Palić je iz Žepe odveden 4. augusta u tajni vojni zatvor u Bijeljini, odakle ga je 5. septembra 1995, po naređenju Glavnog štaba Vojske RS, na razmjenu zarobljenika odveo kapetan Dragomir Pećanac i pripadnik VRS Željko Mijatović.

Upravo se taj datum, 5. septembar smatra danom kada je ubijen, iako lokacija na kojoj se to dogodilo nije poznata.

Prema nalazima, odnosno na osnovu posmrtnih ostataka Palića, zaključeno je kako je najvjerovatnije ubijen pucnjem u glavu.

Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice, zajedno sa ostacima još osam žrtava. Potraga za kostima je trajala 14 godina. Masovnu grobnicu u Vragolovima 2001. godine otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući. Nakon neuspješne DNK analize Palić je ukopan na mezarje u Visokom, pod oznakom NN.

 VEZANI TEKST - Esma Palić na godišnjicu muževe smrti: Danas je teško, ovo je jedan od dana intenzivnih sjećanja

Druga analiza DNK je obavljena u augustu 2009. godine i sa preciznošću od 99,99 posto dokazuje da je riječ o skeletnim ostacima Avde Palića. Ukopan je u haremu Ali-Pašine džamije u Sarajevu uz najviše vojne počasti.

Avdo Palić rođen je u mjestu Krivača kod Žepe. Prije rata radio je kao nastavnik u srednjoj školi u Vlasenici. Rat ga je zatekao u Žepi gdje je organizirao otpor agresoru.

Sljedeće tri i po godine branioci Žepe pružali su žestok otpor četnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.