open-navfaktor-logo
search
Skijanje u BiH
Na Jahorini se trenutno ulaže milijarda KM, iz ZOI'84 poručuju da će sve otkriti u petak
Skijaška sezona 2021/2022. je pred vratima, a tome u prilog ide i činjenica da je na planinama i skijalištima u okolini Sarajeva već pao prvi snijeg.
13.10.2021. u 20:08
get url
text

Bjelašnica i Jahorina su sigurno najpopularnije destinacije u našoj zemlji za ljubitelje zimskih sportova.

Pripreme ski-centara za novu sezonu počele su odmah po završetku prošle, a strastveni skijaši do izlaska na stazu morat će pričekati još nešto više od mjesec. Prema riječima Dejana Ljevnaića, direktora Olimpijskog centra  "Jahorina", na ovoj olimpijskoj ljepotici za nadolazeću sezonu aktivno se pripremaju već nekoliko mjeseci.

- Jahorina je pravo gradilište, koje radi u dvije smjene. Koristimo lijepe dane, kada radimo čak i po cijelu noć. Na Jahorini se trenutno gradi više nego ikada, a kao rezultat za predstojeću zimsku sezonu, pretvorit ćemo Jahorinu u skijalište broj jedan u ovom dijelu Evrope, sa do sada najboljom ponudom za skijaše i ljubitelje zime na planini. Konkretno, radimo na izgradnji čak pet novih instalacija koje će kapacitet skijališta povećati za duplo, za čak 9.500 skijaša na sat. Radimo na izgradnji pet novih žičara, od kojih je najveća investicija kabinska gondola Poljice sa svjetlosnim efektima i moderno dizajniranim stanicama i kabinama. Potom, na novih sedam km sistema za osnježavanje, proširenju Olimpijskog bara, rasvjeti staze Novak Đoković, remontu dvosjeda Ogorjelica. Izgradili smo zipline i ambijentalno uređujemo gornji dio planine – pojašnjava Ljevnaić.

Kada je u pitanju Ski-centar Bjelašnica - Igman, ključne aktivnosti i realizovane velike i male projekte Kantonalno preduzeće ZOI'84 predstavit će na press konferenciji koja je planirana za petak, 15. oktobra.

- U okviru pressice ćemo predstaviti i sve novitete koji očekuju naše posjetioce na Olimpijskom centru Bjelašnica i Igman u sezoni 2021/2022.. Cjenovnik još nije usvojen, ne očekujemo veće izmjene, a novi cjenovnik će također biti prezentovan na press konferenciji za medije u petak – poručili su iz ZOI'84.

Dejan Ljevnaić

Novi cjenovnik za ski-karte Olimpijskog centra  "Jahorina", pak, već je poznat i primjetna su brojna poskupljenja.

- Zahvaljujući našim investicijama trenutno se ulaže milijarda KM u real estate. Zbog ogromnih ulaganja i poboljšanja ponude za skijaše i kapaciteta skijališta za 50 posto, došlo je do povećanja cijene određenih kategorija ski-karata za novu zimsku sezonu za 18,5 posto, što je minimalno u odnosu na proporcije poboljšanja i ulaganja. Jasno nam je da skijaši negoduju na svako povećanje cijena, ali kada uzmemo u obzir sve novitete koji će ih dočekati ove sezone na Jahorini, sigurni smo da će se uvjeriti u opravdanost ove izmjene.

Kao što su skijaši navikli, i ove godine organizujemo pretprodaju ski-karata sa popustom od 15 posto na šestodnevne ski-karte i više. Pretprodaja je krenula 15. septembra, a izmjena u odnosu na prethodne godine je što će pretprodaja trajati sve do 1. novembra, tako da će skijaši imati dovoljno vremena da svoje ski-karte za narednu sezonu kupe po povoljnijim cijenama. Cijena sezonske ski-karte sa pretprodajnim popustom će biti 947,75 KM. Ukoliko uzmemo u obzir da zimska sezona na Jahorini traje minimalno 120 dana, vlasnike sezonske ski-karte jedan dan košta manje od 8 KM – kaže direktor Olimpijskog centra "Jahorina".

Odvijanje skijaške sezone sigurno će i ove godine biti uvjetovano situacijom sa pandemijom koronavirusa. Iz Kantonalnog preduzeća ZOI'84, kada su u pitanju zabrane skijanja u vezi s COVID-19 pandemijom, poručuju da će i dalje pratiti preporuke Civilnog štaba, ali i praksu skijališta u Evropi.

Istog stava su i u Olimpijskom centru "Jahorina".

- Najizvjesnije je da će biti uvjeti kao i na svim drugim skijalištima u regionu i Evropi, a to je - potvrda o revakcinaciji, potvrda ne starija od šest mjeseci da je prebolovan koronavirus ili negativan PCR test ili antigen. U svakom slučaju, kao i prošle sezone, bit ćemo striktni i pridržavati se svih mjera i preporuka – zaključuje Dejan Ljevnaić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.