open-navfaktor-logo
search
Ubijeni 1992. godine
Na kolektivnoj dženazi u Vlasenici bit će ukopane dvije žrtve: Konačan smiraj i za 13-godišnjeg Rahmana
Posmrtni ostaci dvije žrtve proteklog rata spremni su za kolektivnu dženazu koja će se u subotu, 22. aprila, obaviti na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.
20.04.2023. u 12:08
get url
text

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su tokom proteklih godina iz grobnica pronađenih na području Šekovića i Vlasenice. Porodice su posmrtne ostatke ovih žrtava identifikovale u Komemorativnom centru u Tuzli, a nakon što je prethodno njihov identitet utvrđen putem DNK metode.

Ove godine u Vlasenici će biti ukopan jedan maloljetnik, Rahman (Safeta) Hrnjić, rođen 1979. godine u mjestu Baćino Brdo kod Vlasenice. On je imao svega 13 godina kada je, 1992. godine, nestao u mjestu Klještani. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 11 godina kasnije prilikom otkrivanja i ekshumacije žrtava iz masovne grobnice Ogradice u Vlasenici.

Ove godine će na mezarju Rakita biti ukopan i Osmo (Ibro) Efendić, rođen 1961. godine u Vlasenici.

On je nestao 1992. godine na području Šekovića, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Pelemiši, u avgustu 2004. godine, 12 godina nakon njegovog nestanka.

Posmrtne ostatke Efendića porodica je identifikovala prošle godine, ali s obzirom na to da tada nisu bili u mogućnosti prisustvovati kolektivnoj dženazi, ukop je prolongiran za ovu godinu, saopćio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.