open-navfaktor-logo
search
Ekshumacija
Na području Srebrenice otkrivena masovna grobnica
Masovna grobnica otkrivena je danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Kragljivoda koji se nalazi na području Općine Srebrenica.
12.11.2020. u 15:17
get url
text

Do sada su u ovoj grobnici uočena kompletna tijela najmanje tri žrtve, a prema saznanjima Instituta za nestale osobe BiH postoje jasne indicije da se radi o bošnjačkim žrtvama koje su 1993. godine nastradale na ovom području. Uz žrtve pronađena je i odjeća i obuća.

Ekshumacija će se, ukoliko ne bude okončana danas, nastaviti i sutra.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko-tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i vještak sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici.

Po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas je započeo i proces reekshumacija na mezarju Ivijci na području Brčkog. Danas će se otvoriti 11 mezara kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.