open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Na pomolu dogovor EPBiH i Sindikata rudara u vezi s novim kolektivnim ugovorom
U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i sindikalnih rudarskih organizacija iz Federacije BiH, a tema je bila usaglašavanje novog kolektivnog ugovora u ovoj industrijskoj grani.
24.11.2022. u 14:20
get url
text

VEZANI TEKST - Rudari iznijeli zahtjeve Elektroprivredi i Vladi FBiH: Traže povećanje cijene satnice rada i toplog obroka

Kako saznajemo, došlo je do određenog približavanja stavova i ima naznaka da bi sljedeće sedmice moglo doći i do konačnog dogovora između ove dvije strane.

Podsjetimo, rudari su tražili u novom kolektivnom ugovoru povećanje satnice, odnosno najniže cijene rada, sa 2,70 na tri KM. Također, imali su zahtjev za povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM. Istovremeno, očekuju da će linearno povećanje plaća iz maja, u iznosu od 230 KM, ostati i dalje na snazi. Ove tri stavke su minimum ispod kojeg rudari nemaju namjeru odustati.

Kolektivni ugovor za oblast rudarstva u FBiH važi do 31. decembra, ali ako do 30. novembra ne bude dogovora o novom, mogu se očekivati i drugi oblici sindikalne borbe, pa i generalni štrajk.

VEZANI TEKST - Hoće li doći do kompromisa: Šta u Elektroprivredi BiH kažu o zahtjevu rudara o povećanju plaće i toplog obroka

S druge strane, Admir Andelija, direktor EPBiH je ranije za Faktor kazao kako " u vrijeme globalne krize i povećane inflacije koja uzrokuje pad životnog standarda te gubitka konkurentnosti rudnika na tržištu rad uzrokovane odlaskom radne snage u zemlje Evropske unije morat će se poraditi na poboljšanju organizacije rudnika, povećanju produktivnosti, povećanju proizvodnje i prihoda rudnika".

- Kroz pregovore za novi kolektivni ugovor uključit ćemo sve ove elemente i ako budemo spremni na usaglašavanja i i kompromise sigurno ćemo naći rješenje koje će rudnike učiniti dugoročno saomoodrživim, a energetski sektor u FBiH stabilnim - poručio je tada Andelija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.