open-navfaktor-logo
search
Suživot
Na proklanjavanje džamije kod Tomislavgrada došli i fratar Sretan Ćurčić te načelnik Ivan Vukadin
Nova džamija, izgrađena na mjestu starog mekteba, otvorena je, odnosno proklanjana, u subotu u Mandinom Selu kod Tomislavgrada.
29.11.2020. u 11:57
get url
text

U sklopu džamije izgrađene su abdesthane s mokrim čvorovima, gasulhana, divanhana i apartman za imama, saopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad Amer-ef. Jugo, koji se zahvalio Rijasetu Islamske zajednice (IZ) u BiH za doprinos u izgradnji, zatim Muftijstvu mostarskom, te duvanjskom načelniku Ivanu Vukadinu, i svima ostalima koji su dali doprinos izgradnji nove džamije.

Zaželio je da džamija služi svrsi i istakao bogatstvo duvanjske raznolikosti kroz postojanje vjerskih objekata katoličke, pravoslavne i islamske religije, te suživota koji je sveprisutan u duvanjskom kraju.

Muftija mostarski Salem-ef. Dedović posebnu zahvalu uputio je direktoru Crvenog polumjeseca UAE u BiH Alyu Mahmoudu, načelniku općine Tomislavgrad Ivanu Vukadinu, te duvanjskom gvardijanu fra Sretanu Ćurčiću.

- Ovi krajevi trebaju sve nas, trebaju i muslimane, i pravoslavce, i katolike. Ova zemlja treba nas, jer je ova zemlja dobrim djelom ostala bez svojih ljudi. Ali važno je da, gdje god su naši ljudi otišli u bijeli daleki svijet, da imaju taj osjećaj za svoj toprak, svoj zavičaj i da su prepoznali i podržali ovaj projekat - kazao je muftija Dedović.

Izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović zahvalio je svim učesnicima "trajnog hajra", posebno istaknuvši vakifu iz UAE-a, te čestitao džematlijama Mandinog Sela na prelijepoj novosagrađenoj džamiji.

- Ovaj dan ćemo pamtiti po tome što smo od katolika imali razumijevanja i podršku u ostvarenju ovoga dobra, dobra koje treba da služi svim ljudima - kazao je Smajilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.