open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločin
Na Sedreniku obilježena 32. godišnjica ubistva sarajevske mladosti sa položaja agresorske Vojske RS-a
AUTOR: Fena/Faktor
09.06.2024. u 11:55
get url
text
FOTO: Fena
U sarajevskoj općini Stari Grad, u ulici Sedrenik, obilježena je 32. godišnjica ubistva četvero sarajevskih civila, među kojima troje djece, ubijenih granatom ispaljene sa srpskih agresorskih položaja.
Tog kobnog 9. juna 1992. u dvorištu kuće porodice Bojadži, ubijena su braća Mirza (12) i Fehim (17), te njihova rodica Amina Bojadži (14). Osim njih, poginuo je i mladić Sakib Prašović koji je imao 24 godine.
FOTO: Fena
Na spomen-obilježju ispred kuće porodice Bojadži, danas su se okupili porodica i prijatelji, te su se polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje prisjetili četvero mladih Sarajlija koji su brutalno ubijeni prije 32 godinu.
Prisutnim su se obratili Muhammed Bojadži, brat ubijenih, Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-95. i Irfan Čengić, naĉelnik općine Stari Grad.
Cvijeće na spomen obilježje i mezarje su položili porodica, rodbina, komšije, prijatelji kao i predstavnici opĉine Stari Grad, te civilnih i boračkih udruženja.
Krajem aprila ove godine umrla je Halida Bojadži, majka ubijene braće Bojadži. I nakon smrti tri sina bila je na prvoj liniji odbrane Bosne i Hercegovine i ponovo rodila u teškim ratnim uvjetima. Hrabra Halida je nosila dvojke i na liniji je zadobila povredu zbog koje je morala biti porođena carskim rezom. Sin Muhammed je rođen sa svega kilogram i preživio je zahvaljujući inkubatoru, a njegov brat blizanac je rođen mrtav. Preživjela je tada i sepsu krvi nakon poroda.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.