open-navfaktor-logo
search
Zakon izazvao buru
Na sjednici NSRS-a danas nastavak rasprave o kriminalizaciji klevete
Sjednica Narodne skupštine RS-a, koja je počela jučer, nastavlja se danas raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, koji klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u RS-u za klevetu i uvredu.
22.03.2023. u 07:57
get url
text

Predviđene kazne su drakonske, kazali su jučer na sjednici neki članovi Skupštine, među njima i Vukota Govedarca iz Srpske demokratske stranke, obrazlažući da su propisane kazne "teške" i do 120.000 KM.

Ovaj zakon, kolokvijalno nazvan propisom o kriminalizaciji klevete, izazvao je buru u javnosti već kod najave predlaganja Skupštini.

Protivnici tvrde da će suzbiti slobodu govora u RS-u, naročito medijima, a zagovornici kažu da mediji neće trpjeti nimalo ako profesionalno obavljaju njihov posao. Pod udar zakona će doći samo oni što zloupotrebljavaju medijski prostor dozvoljavajući sebi da bez dokaza vrijeđaju nekoga i kleveću, ustvrdili su deklarativni zagovornici zakona.

Protivnici, pak, govorili su da je skriveni cilj predložene legislative zastrašivanje slobodnomislećih medija, među njima i internet portala, koji žele ukazivati na društvene anomalije i zloupotrebe od političkih dužnosnika u RS-u, počinjene zarad ličnih i stranačkih interesa, na štetu građana.

Većina članova Skupštine smatra da će Nacrt zakona biti upućen u javnu raspravu prije još jedne runde skupštinske rasprave o njemu i konačnog odlučivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.