open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Na Univerzitetu u Zenici počela nova akademska godina, kako će biti riješeni zahtjevi studenata
Na Univerzitetu u Zenici (UNZE) počela je nova akademska 2020/2021. godina, a dobrodošlicu brucošima poželili su ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić i rektor UNZE Damir Kukić. 
12.10.2020. u 13:21
get url
text

Na prvoj godini studija popunjeno je oko 70 posto od planiranih 1.270 mjesta na sedam fakulteta i pridruženoj članici Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Nastava je prilagođena uvjetima pandemije koronavirusa, tako da će se primjenjivati kombinovani model klasičnih vježbi i online nastave. 

- U ljetnom semestru na Univerzitetu u Zenici su se dosta dobro snašli, kao i u osnovnim i srednjim školama. Imamo iskustvo i očekujem da će nastavni proces, imajući na umu okolnosti, biti dosta dobro izvođen i da će UNZE odgovoriti zadatku - rekao je Kozlić, prenoseći čestitke brucošima u ime svih članova Vlade ZDK. 

On je pozvao studente da budu marljivi i uporni, naglasivši da će resorno ministarstvo i Vlada ZDK učiniti sve da unaprijede uvjete studiranja, kroz poboljšanje infrastrukture i stipendiranje studenata koje se realizira u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Ministarstva za boračka pitanja, te kroz sufinansiranje smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima. 

Komentirajući zahtjeve neformalne grupe studenata za odobravanje bezuvjetnog upisa naredne godine studija te smanjenje cijena školarine, Kozlić je rekao da Upravni odbor Unije studenata nije prihvatio zahtjeve, ali da je on spreman razmotriti inicijativu i "reagirati kako bi se zaštitio kvalitet nastave i uobzirili neki od zahtjeva". 

- Imali smo zahtjeve Univerziteta u Zenici za povećanje školarina kao i za povećanje cijene smještaja u studentske domove, ali su Ministarstvo i Vlada to odbili. UNZE ima najniže cijene školarina u odnosu na ostale javne univerzitete u BiH, ali o tome treba razgovarati i svaki zahtjev treba biti predmetom razgovora - rekao je Kozlić. 

Rektor Kukić najavio je da će održati sastanak s predstavnicima neformalne grupe studenata, ali je naglasio da ključni zahtjev, koji se tiče bezuvjetnog prelaska u narednu studijsku godinu, ne može realizirati sam Senat UNZE, nego se moraju uključiti Vlada i Skupština ZDK koje bi trebale donijeti izmjene Zakona o visokom obrazovanju ZDK, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.