open-navfaktor-logo
search
Zabranjena prodaja
Načelnik Nedžad Ajnadžić otvoreno o Hastahani
U jednom dijelu Hastahane predviđena je izgradnja poslovne zgrade koja će zauzeti 3.600 kvadratnih metara, podzemna garaža, a na 89 posto Hastahane bit će zelena površina i sve će se to izgraditi novcima Općine, Kantona Sarajevo i države i ništa se neće prepustiti privatnim investitorima, rekao je Ajnadžić
25.07.2019. u 17:53
get url
text

Prijedlog odluke o usvajanju izmjena i dopuna te provođenju Regulacionog plana Gradski centar ''Marijin Dvor'' – za lokalitet Hastahana usvojen je danas na sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Sjednici je prisustvovalo i pedesetak građana koji stanuju u blizini  Hasahane i oni su bili ogorčeni što su vijećnici usvojili Regulacioni plan. Nakon sjednice su izjavili da će se boriti svim sredstvima da se Regulacioni plan poništi.

Vesna Hercegovac Pašić, arhitektica u penziji kazala je da je radila kao profesorica na fakultetu, u Zavodu za urbanizam i u Općini Centar i da zna kako se može manipulirati građanstvom i prostorom.

- Vlast ne poštuje volju građana, pa čak ni struku u potpunosti. Kada kažemo Zavod za planiranje donio prijedlog urbanističkog rješenja to su manipulacije, jer Zavod za planiranje radi po diktatu. Zavod više ništa ne planira, već samo ucrtava ono što pojedinci žele, odnosno načelnici, zastupnici... Zar trebamo svaki pedalj prostora u gradu da prodajemo za izgradnju zgrada. Za gradnju na Hastahani potrebni su milioni, a taj novac općina nema i mora se prodati prostor, a to mi ne želimo. Zbog toga ćemo tražiti raspisivanje referenduma – kazala je Spahić.

Poslije završetka sjednice Općinskog vijeća, načelnik Nedžad Ajnadžić je kazao da su vijećnici podržali Regulacioni plan i to je konačan prijedlog, a o ovom se projektu razgovaralo od 2017. godine.

- Bilo je pitanja oko koji smo se slagali ali od sutra ne bi trebalo biti nikakvih dodatnih pitanja, jer je Općinsko vijeće koje je jedino meritorno donijelo odluku i podržalo Regulacioni plan. Implementacija projekta može početi kada se odluka objavi u Službenim novinama i pretpostavljam da će biti objavljena u narednih sedam do petnaest dana – kazao je Ajnadžić.

Pojasnio je šta će se graditi na Hastahani, jer građani tvrde da neće biti tako kako je predviđeno Regulacionim planom, a u biti oni su protiv bilo kakve gradnje.

- U jednom dijelu Hastahane predviđena je izgradnja poslovne zgrade. Radi se o izgradnji zgrade koja će zauzeti 3.600 kvadratnih metara. Taj objekat može se graditi isključivo u partnerskom odnosu Općine Centar i države. Dakle, ni u kom slučaju ne može biti privatna zgrada i niko od privatnih investitora. To bi podrazumjevalo provođenje licitacije što nije predviđeno, a to će biti neposredna pogodba Općine sa državom. Podzemna garaža je interes Općine i mi ćemo to praviti zajedno sa Vladom KS. Zelena površina na Hastahani zauzet će 89 posto i općina će početi ozelenjavanje tek 2020. godine – pojasnio je načelnik Centra.

Ajnadžić je najavio da će u septembru biti urađeno i referendumsko pitanje za sve investicije u šta će biti uključena i podzemna garaža u ulici Franca Lehara, jer građani koji stanuju u ovoj ulici protive se gradnji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.