open-navfaktor-logo
search
Derviša Huseinagić
Najstarija ovogodišnja hadžinica iz BiH: Hadž moraš doživjeti, te se ljepote ne mogu opričati
Kaže da je još od kad je bila mala imala želju da obavi hadž, te da joj je Allah, dž. š. uslišao dove da ode u Meku i čini tavaf oko Kabe
AUTOR: Mina
13.06.2024. u 21:07
get url
text
Nana Derviša Huseinagić Voljela bih da svako dođe
Nana Derviša Huseinagić Voljela bih da svako dođe
FOTO: Mina
 Derviša Huseinagić iz Gradačca s 87 godina najstarija je osoba koje će ove godine obaviti hadž iz Bosne i Hercegovine.
Zajedno s 2.224 državljana iz BiH, koji ovih dana borave u Meki u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, petu islamsku dužnost obavlja bez zdravstvenih poteškoća s obzirom na godine.
U razgovoru za Agenciju MINA kazala je da je još od kada je bila mala imala želju da obavi hadž, te da joj je Allah, dž. š., uslišao dove da ode u Meku i čini tavaf oko Kabe.
Ona s ponosom priča i da su je na hadž poslala djeca, dva sina, kćerka i unučad.
- Hvala Allahu, dž. š., kad me pozvao da dođem, da s Božijom pomoći uspijem obaviti hadž i obrede po propisu, i da se svojoj kući vratim i svojoj djeci zdrava i živa i da ih vidim opet očima svojim. Do sada mi nije ništa bilo teško, dobro mi je bilo, bez problema obavljam obrede, a pomaže mi i vodič Emir ef. Brašnjić. Imam tu i efendiju Kujrakovića, njegovu suprugu i sina i još tri nane iz Gradačca. Svi u Gradačcu živimo u blizini. S te tri nane sam i u sobi i sve mi pomažu, služe, baš mi je fino - kazuje Huseinagić.
Ona ističe da ljepote hadža, Kabe i Meke, se ne mogu ispričati te da se u to samo može uvjeriti kada se dođe na hadž.
- Ovo mi je prvi put da dođem, da vidim ovu ljepotu koja se ne može riječima kazati. Hvala mojoj djeci, sinovima, kćerki, unucima koji su dali pare da ja ovdje budem. Imam četiri unuke, dva unuka i dva sina i kćerku. Oni su svi rekli: "Majka, hoćemo da te pošaljemo na hadž, ništa se ne brini". Pisali su oni mene prošle godine da idem, nisam mogla radi korone. Kad sam išla prije na dovu kaže ona meni kad me zagrlila: "Nemoj, prijo, da se ispisuješ, doći će red". I, tako je i došao. Jedan dan dođe dopis od našeg mutevelije, kaže, ima tvoje ime na spisku, hoćeš li se ispisati ili ćeš ići. Ispričala sam djeci, kažu, mama ako možeš sa zdravljem, odmah hajde - priča Huseinagić.
U porodici ima dosta članova koji su prije nje obavili petu islamsku dužnost, pa tako navodi da je na hadžu bio njen otac, dva brata, snaha, daidža, daidžinica, dvojica amidža i dva amidžića.
- Voljela bih da svako ko može dođe ovdje, da obavi hadž, vidi ovu ljepotu, ja im ne mogu opričati to. Ja sam uvijek imala tu želju da dođem na hadž, kad god sam nešto fino uradila, govorili su mi "da Bog da bila hadžija". I eto, Allah me nagradio. A moja želja je da Allah nas sve nagradi, na čitavoj ovoj planeti, da se smiri ovo stanje, da živimo svi u redu, hairli s Božijom pomoći, da nikome ne fali ništa - kaže nana Derviša.
Veli da je zdravlje, s obzirom na godine koje ima, dobro služi.
- Dobro sam kako su godine, sve sebi sama radim. Nikad doktoru ne idem - dodaje Huseinagić, navodeći i da redovno namaz obavlja i uči hatme.
Iz Meke je uputila dovu za svoje bližnje, da i oni uz Božiju pomoć obave hadž i svojim očima vide sve ljepote ovog obreda.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.