open-navfaktor-logo
search
Ko o čemu...
Najviše pričali o izbornim krađama, a nisu došli na komisiju podržati izmjene zakona koje to rješavaju
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije podržala principe izmjena Izbornog zakona BiH kojim se štiti integritet izbora, a situacija bi bila drugačija da su se na sjednici pojavili Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a, čiji je predsjednik, i Dragan Mektić iz SDS-a.
26.04.2022. u 16:54
get url
text

Upravo su ove stranke među onim koje su najviše insistirale na zaštiti integriteta izbora, te fer i poštenim izborima. Također, zastupnici SDP-a su među predlagačima ovih izmjena Izbornog zakona.

S obzirom na to da Ustavnopravna komisija nije podržala izmjene Izbornog zakona BiH, o njima se sutra neće moći glasati na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Protiv principa predloženih promjena zakona bila su četiri člana komisije iz HDZ-a i SNSD-a. Za su bila tri člana, iz SDA i DF-a.

VEZANI TEKST - Bećirović jedini iz Kluba Bošnjaka došao na sjednicu na kojoj je bio HDZ-ov zakon

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić kazao je da nije bio na sjednici Ustavnopravne komisije jer je bio na obilježavanju Dana oslobođenja Banja Luke u Drugom svjetskom ratu.

Rekao je da bi inače podržao prinicipe izmjena Izbornog zakona jer se tiču zaštite integriteta izbornog procesa.

Ono što bi moglo omogućiti da ove izmjene Izbornog zakona ostanu "u životu", odnosno da ne izađu iz parlamentarne procedure, jeste da većina zastupnika sutra na sjednici Zastupničkog doma glasa protiv negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije.

Osim proste većine, potrebna je i entitetska većina koju imaju zastupnici iz FBiH, ali je pitanje hoće li biti dovoljno glasova zastupnika iz RS-a. Sve ovi o opoziciji iz RS-a, i to klubu zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a.

Mektić tvrdi da će klub čiji je član glasati sutra protiv negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije, čime će predložene izmjene zakona ostati u proceduri.

- Ali to svakako ne može proći u Domu naroda jer to obaraju SNSD i HDZ. Osim toga, ni teoretski ne može biti završena procedura izmjene Izbornog zakona do 4. maja, kada Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o raspisivanju Općih izbora za oktobar, a poslije toga se ne može mijenjati Izborni zakon – rekao je Mektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.