open-navfaktor-logo
search
Ekonomska analiza
Nakon Escobarovih najava: Ekonomske sankcije protiv RS-a negativno bi utjecale na BiH u cjelini
Specijalni izaslanik Sjedninjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrriel Escobar govorio je jučer pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa te najavio ekonomske sankcije protiv onih koji podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.
19.07.2023. u 19:28
get url
text
Escobar pred Komitetom za vanjsku politiku
Escobar pred Komitetom za vanjsku politiku

- Koordiniramo sa Evropskom unijom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i drugim međunarodnim instutucijama da uskrate novac onima koji uništavaju zemlju. Ali najvažnije, vidimo sankcije kao efikasan i važan alat u našoj vanjskoj politici. Mi tek počinjemo pokazivati kakve će biti posljedice. Možete računati na američku reakciju na sve ove destabilizirajuće poglede - rekao je Escobar, posebno se osvrnuvši na destruktivno djelovanje Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Dr. Damir Bećirović

O tome šta bi značile ekonomske sankcije protiv RS-a, putem velikih ekonomskih instuitucija, razgovarali smo s Damirom Bećirovićem, ekonomskim analitičarom i doktorom ekonomskih nauka iz Tuzle.

- EBRD je trenutno najuključenija međunarodna finansijska institucija u BiH. Kreditori su za gradnju autocesta kako u RS-u, tako i u Federaciji BiH. Jedna vrsta ekonomskih sankcija je već na djelu u RS-u, jer je Njemačka već blokirala neke projekte. Te blokade najviše će se osjetiti na projektima izgradnje infrastrukture. To će imati negativne posljedice ne samo po RS, nego BiH u cjelini, a jedan od naših najvećih problema je očajna infrastruktura - kaže Bećirović za Faktor.

On dodaje da RS ima pravo veta prilikom odlučivanja na nivou BiH te mogu bliokirati projekte koje odobrava Vijeća ministara BiH, bez obzira na to što se oni možda izvode u FBiH.

- Bojim se da su ekonomske sankcije prejednostavna mjera da bi dovele do političkih promjena u državi. S druge strane, te sankcije bi u kratkom roku mogle dovesti do dodatne radikalizacije poltičkih stavova u RS-u. Ekonomske sankcije se mogu primijeniti na jedan entitet po pitanji konkretnih projekata, koji se mogu zaustaviti, što se već dešava i to će imati posljedice. Međutim, ključne projekte poput Koridora Vc, iza kojih stoji država, teško se mogu zaustaviti samo u jednom dijelu države, osim ako se ne promijeni modalitet odlučivanja - navodi Bećirović.

Ne treba zaboraviti da je BiH, dodaje Bećirović, jedinstven ekonomski prostor.

- Vrlo je teško u jedinstvenom ekonomskom prostoru dati blokadu jednom dijelu, u ovom slučaju entitetu. Koliko god BiH djelovala složeno, u ekonomskom smislu smo jedinstveni, imamo jedinstvenu carinu, poreze... Upitno je i koliko ekonomske sankcije imaju efekta. Rusija je pod ekonomskim sankcijama pa vlast Vladimira Putina nije ugrožena. Kuba je pod sankcijama decenijama i to nije dovelo do promjene vlasti, isto je u Sjevernoj Koreji, Iranu... - kaže Bećirović.

On podvlači da bi se neke jače ekonomske sankcije prema RS-u sigurno osjetile i u FBiH jer se radi o jedinstvenom ekonomskom prostoru.

- Konkretne inrastrukturne projekte je moguće zaustaviti, ali je veoma teško ciljano provesti sankcije samo u jednom entitetu, a da to nema efekta i u drugom - zaključio je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.