open-navfaktor-logo
search
Iz istih razloga
Nakon Ive Tadića i načelnik Vareša Zdravko Marošević napustio HDZ
Predsjednik Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Vareš i načelnik ove općine Zdravko Marošević objavio da je napušta HDZ.
05.09.2023. u 14:57
get url
text

Marošević je općinsku organizaciju obavjestio da daje neopozivu ostavku na mjesto predsjednika OO HDZBiH Vareš te zahtijeva da ga izbrišu iz članstva u toj stranci.

- Na temelju posljednjih događaja u Kantonalnom odboru HDZ-a ZDK, na temelju ponašanja zvaničnika HDZ-a u kantonalnoj i federalnoj vlasti prema Općini Vareš i općinskom načelniku, na ovu odluku, s velikim žaljenjem, morao sam se odlučiti.

Kao zamjenik predsjednika KO HDZ-a BiH ZDK, zajedno s predsjednikom KO, gospodinom Ivom Tadićem, vodio sam KO s velikim uspjesima. Naime, osigurali smo učestvovanje u Vladi ZDK, osigurali smo tri načelničke pozicije u ZDK iz HDZ-a, izabrali tri zastupnika u Skupštini ZDK, donosili odluke većinskog, postavili kadrove u upravne odbore i postavili direktore zahvaljujući dobroj saradnji u Vladi ZDK, osigurali sredstva za mnoge projekte u svim općinama, pomogli udruženja i vjerske ustanove, osigurali delegata u Domu naroda FBiH - istakao je Marošević.

Sve to, naglasio je, nije bilo dovoljno i grupacija oko člana Predsjedništva HDZ-a BiH Mate Zovke utječe kod predsjednika HDZ-a BiH da na svoju volju promijeni izbornu listu za Skupštinu ZDK za izbore 2022. godine i da po "njihovoj samovolji se stavi jedan kandidat koji nema iza sebe nikakve rezultate ni iskustvo".

- Također, po istom principu, formirana je formula za izbor KO, tj. po samovolji Mate Zovke, člana Predsjedništva HDZ-a BiH. Po toj su formuli odabrali KO HDZ-a BiH, koji ne odražava volju hrvatskog naroda i koji nema potrebnu teritorijalnu zastupljenost.

Nažalost, napominjem da Općinski odbor HDZ-a BiH Vareš vodim preko 20 godina, da sam organizirao politički život Hrvata, otklonio razjedinjenost hrvatskog naroda u Varešu, osigurao učešće u vlasti na općinskom nivou.

Kao načelnik sam organizirao život u Varešu na dobrobit svih građana, iz proračuna ravnopravno finansirao sve vjerske zajednice, sva udruženja proistekla iz domovinskog rata kao i mnoga druga udruženja i ustanove od interesa za Hrvate iz susjednih općina koje se nemaju ni na koga osloniti osim na OOHDZ-a BiH Vareš i mene kao načelnika Općine Vareš - podvukao je Marošević.

VEZANI TEKST - Ivo Tadić napustio HDZ: Stranku vodi manja interesna grupa na čelu sa Matom Zovkom koji je okupio poslušne

Sa velikim žaljenjem, dodao je, mora istaći da je predsjednik HDZ-a BiH  Dragan Čović, "prihvatio suludu politiku njegovog bliskog saradnika Mate Zovke". Bivšim stranačkim prijateljima i OO HDZ-a BiH Vareš zaželio je da uspješno rade i da izaberu svoje novo rukovodstvo te najavio da će im uvijek biti prijatelj i biti na raspolaganju.

- Ostati ću uvijek vjeran, kako svom hrvatskome narodu tako i svim građanima općine Vareš i BiH. Nastaviti ću raditi ono zbog čega sam i ušao u HDZ, branit ću interese Hrvata u Varešu kao i u cijeloj BiH, kao i svih građana BiH, sve u interesu boljeg i ljepšeg življenja i sigurne budućnosti. To je moja ljudska zadaća koja ne poznaje druge vrijednosti, koja ne zna biti licemjerna i dvolična- poručio je u svojoj ostavci Marošević.

Podsjetimo, prošle je sedmice ostavku podnio Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini ZDK te Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.