open-navfaktor-logo
search
Mladićev svjedok
Nakon što mu je OSA ukinula zabrane, Ković stigao u BiH: Dočekao ga Nešić
Profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković, kojem je prema odluci OSA-e ranije bio zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, a ta mu je zabrana nedavno, nakon izbora novog rukovodstva te agencije ukinuta, stigao je u BiH.
28.06.2023. u 22:54
get url
text

Vijest o njegovom dolasku u entitet RS objavio je na društvenim mrežama ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, koji je podijelio fotografije na kojima se vidi kako on i Ković nazdravljaju u društvu više osoba.

- Dobrodošli u Republiku Srpsku - napisao je Nešić uz fotografije.

Upravo je Nešić tražio da se Koviću ukine mjera zabrane ulaska u BiH.

Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

On je 2015. godine kao vještak obrane za povijesni kontekst opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRS-a samo branile. Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija – Ković je opravdavao zločine srpskih snaga – zločinima drugih zaraćenih strana. Sudije su ga zbog toga više puta upozorile.

Ković je kao vještak odbrane Mladića odbacivao optužbe o akcijama srpskih snaga kao cilju stvaranja Velike Srbije. Pri tom je odbijao potvrditi i da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja bila nacionalistička, čak i kada je suočen s njezinom publikacijom pod imenom – "Velika Srbija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.