open-navfaktor-logo
search
Konstantni strah
Napadi na Bošnjake u RS-u učestali, policija ih ne štiti, tužilaštva i sudovi ne kažnjavaju napadače, šta radi vlast?
Nakon još jednog napada na bošnjačke povratnike u bh. entitetu RS, na Senada Sejfića, mještanina sela Gornja Kamenica kod Zvornika u blizini lokalne džamije, Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, poručuje kako je potpuno jasno da policija u ovom entitetu ne želi zaštititi Bošnjake.
04.09.2023. u 11:58
get url
text

Naglašava kako je krajnje vrijeme da Parlament Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara BiH raspravaljaju o ovom problemu.

- Potpuno je jasno da policija u ovom entitetu ne želi da zaštiti Bošnjake i ne želi da reagira na adekvatan način prema počiniocima napada na Bošnjake. Tu, dakle, niti radi policija, tužilaštvo, niti sudovi. Da policija, tužilaštvo i sudovi odrade svoj dio posla, da počinioci budu kažnjeni, to bi bilo demotivirajuće za svakog budućeg napadača. Međutim, nijedan napadač prethodni nije kažnjen na adekvatan način i to stimuliše druge da napadaju - govori Salkić.

VEZANI TEKST - U entitetu RS ponovo napad na Bošnjake: Kod džamije u Gornjoj Kamenici pretučen Senad Sejfić

Podsjeća kako je jučerašnji napad u Kamenici na Bošnjaka uslijedio nakon ukupljanja najviših zvaničnika RS- a u Borogovu i druženja sa njima poznatim osobama.

- Neke od tih osoba vraćajući se kroz zvorničku Kamenicu napali su Bošnjaka. Da su zvaničnici entiteta na tom skupu slali pomirljive poruke da treba sa Bošnjacima zajedno živjeti, da trebamo graditi državu, razvijati dobre odnose, taj napad se ne bi dogodio. Napad se dogodio jer su na tom skupu išle poruke u pravcu da je ovo srpska zemlja, da Srbima niko ništa ne može. Da niko ovdje ne smije ništa osim Srba da se pita - govori Salkić i dodaje:

- I sve ovo je posljedica te jedne ektstremno-radikalne politike, da je ovo srpski entitet, da je ovo neka druga srpska država i onda se ljudi motiviraju da čine ovakva djela.

Osvrnuo se i na izjavu Nenada Stevandića.

- Čuli ste prije dva dana izjavu Stevandića da niko ne treba da se čudi ako su Bošnjaci napadnuti u RS-u. To je direktan poziv da se Bošnjaci napadaju. Ovdje lagano curi strpljenje Bošnjaka i razumijevanje i očekivanje da će neko uraditi nešto za njih. Posljednja stvar koja nam treba jeste da se mi počnemo braniti. Naravno da to sistem i policija žele kako bi nas poslije prikazali kao neke radikalne elemente, da mogu angažirati specijalce da pretresaju naše kuće tražeći kao neke radikale - govori Salkić.

VEZANI TEKST - Fadil i Ajša Memišević smješteni u KCUS, sigurnosna situacija u RS-u pogoršana, vlast ohrabrila nasilničko ponašanje

Naglašava kako svi moraju biti svjesni da i strpljenju postoji kraj.

- Ovaj narod trpi od početka agresije do danas. U različitim periodima, različite intervale i intenzitete nedjela i zločina, napada na nas. To mora nekada stati. Na potezu je država, EUFOR, visoki predstavnik. Potpuno je jasno da nam ova policija neće pružiti zaštitu. Na potezu je država, državni parlament, Vijeće ministara BiH koji o tome moraju konačno raspraviti o sigurnosti povratnika i vidjeti gdje su im incidenti, gdje su napadi, propusti. Ovo je preozbiljna stvar. Ja o njoj govorim u kontinuitetu - poručuje Salkić i dodaje:

- Trebamo znati da je u ovoj godini bio vrlo ozbiljan napad na porodicu u Višegradu, pokušaj ubistva mladića u Bratuncu Osmana, višestruki napadi na jedinog privrednika Bošnjaka u Bratuncu. Imali smo postupanje policije u Osmacima prema 14. godišnjem dječaku i imamo ovaj posljednji napad. A da ne brojimo sitnije napade, uriniranje po džamijama, pjevanje, pucanje svakodnevno. Stvar je preozbiljna da bi neki imali komfor da ne čine ništa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.