open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Napuštanjem sjednice zastupnici iz RS-a ugasili šansu za smanjenje plaća funkcionera, upitna imenovanja
Napuštanjem sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu, zastupnici stranaka iz RS-a su onemogućili glasanje i izglasavanje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim bi bilo ograničeno povećanje plaća funkcionera.
22.04.2023. u 07:33
get url
text

VEZANI TEKST - Parlament BiH ima vremena do kraja aprila spriječiti enorman rast plaća funkcionera, zavisi od SNSD-a i HDZ-a

Izmjene ovog zakona predložio je predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Šerif Špago, a nakon što je ovo zakonsko rješenje dobilo zeleno svjetlo nadležne parlamentarne komisije, trebalo je o njemu glasati. Zakon je trebao proći još Dom naroda i da je bilo interesa, mogao je biti izglasan do kraja ovog mjeseca, što je bilo neophodno kako bi se mogao primijeniti.

Po onome što je predložio Špago, između ostalog, članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, parlamentaraca plaća bi bila povećana za 40 do 50 KM nakon što je usvojena nova osnovica od 600 KM.

S obzirom na dešavanja u Zastupničkom domu i ponašanje zastupnika iz RS-a, izvjesno je da će funkcioneri svoju aprilsku plaću ipak dobiti veću i do 500 KM imajući u vidu da se od ovog mjeseca počinje primjenjivati uvećana osnovica, nakon čega neće biti moguće umanjiti primanja zvaničnika jer je tako po Ustavu.

Ovo nije jedino što je onemogućeno napuštanjem sjednice Zastupničkog doma.

Zastupnici su jučer trebali izabrati svoje članove zajedničke parlamentarne komisije koja treba usaglasiti izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH i uvesti kazne za parkiranje na mjestu za osobe sa invaliditetom i kazne za prefarbavanje latiničnih ili ćiriličnih natpisa na tablama.

No prije toga su zastupnici iz RS-a i HDZ-a u Ustavnopravnoj komisiji stigli po drugi put oboriti dopune Krivičnog zakona čime se sada obustavlja procedura njegovog donošenja. To je tačka na kojoj je igrom slučaja i prekinuta sjednica Zastupničkog doma. Tim dopunama su predviđane zatvorske kazne za narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Ono što je sada također upitno, ukoliko se predstavnici stranaka iz RS-a odluče da nastave bojkot institucija BiH, jesu i određena imenovanja koja se vrše u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Zastupnici iz RS-a napustili sjednicu Parlamenta BiH zbog zajedničke izjave o državnoj imovini

Radi se o imenovanju parlamentarnog vojnog povjerenika s obzirom na to da Bošku Šiljegoviću istječe mandat na toj poziciji, te o imenovanju novog člana Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine jer Ireni Hadžiabdić idući mjesec istječe mandat i zakonski rokovi za predlaganje kandidata su prošli.

Proceduru imenovanja parlamentarnog vojnog povjerenika pokreće Zajednička komisija za odbranu i sigurnost, ali je upitno da li će Jasmin Imamović (SDP) kao predsjedavajući te komisije zakazati sjednicu sve dok članovi iz RS-a ne pristanu doći iako bi, prema informacijama, bilo dovoljno da dođe Milan Dunović (DF) kao član iz reda srpskog naroda.

Tek je prije nekoliko dana završena popuna Komisije za izbor i imenovanje članova CIK-a, ali nije poznato da li će se i kada sastati. Po dva člana ove komisije su iz CIK-a i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a tri člana su iz Zastupničkog doma, i to ovaj put su u pitanju Denis Zvizdić (NiP), Marinko Čavara (HDZ) i Nebojša Radmanović (SNSD).

U konačnici parlamentarnog vojnog povjerenika imenuju oba doma bh. Parlamenta, a člana CIK-a Zastupnički dom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.