open-navfaktor-logo
search
Pročitajte preporuke
Narednih dana u BiH "paklene vrućine", sarajevska Hitna pomoć spremna za povećan priliv pacijenata
Toplotni val zahvatio je Bosnu i Hercegovinu. Uslijed izraženih rizika zbog visokih temperature, na snazi je narandžasto upozorenje. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima temperature će prelaziti 40 stepeni Celzijusa.
14.07.2023. u 13:39
get url
text

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS kažu da uprkos visokim temperaturama, nemaju povećan obim posla, ali da se to očekuju naredne sedmice kada temperature budu više.

VEZANI TEKST - Narandžasto upozorenje za danas i sutra zbog ekstremno visokih temperatura zraka

Doktorica iz sarajevske Hitne pomoći Nejra Jonuz-Gušić kaže da ekipe Hitne pomoći spremno dočekuju novi toplotni val.  

- S obzirom na visoke temperature, više posla imaju medicinsko-terenske ekipe nego one u ambulanti. Pretoplo je pa se očekuje da ima više kolapsnih stanja na ulici.

Naredni dani donijet će i više temperature, a najugroženiji su, kao i uvijek, hronični pacijenti starije životne dobi sa kardiovaskularnim i pulmološkim problemima, odnosno pacijenti čiji su kompenzatorni mehanizmi narušeni. Ako oni hodaju na temperaturama od 37 stepeni, imat će određene smetnje, bilo u vidu pada pritiska, vrtoglavice ili otežanog disanja - izjavila je za Faktor Jonuz-Gušić.

Ističe da se treba voditi onim načelom da je svako godišnje doba lijepo, samo ga treba pametno iskoristiti.

Hronični pacijenti i djeca se trebaju kretati u ranim jutarnjim satima kada su temperature primjerene, dodaje Jonuz-Gušić, a u laganu šetnju se može iza 19 sati navečer.

-  Opće preporuke za stanovništvo su lagana prehrana i što više hidracije u vidu vode i prirodnih sokova. Za radno aktivno stanovništvo preporuka je da pripaze, posebno sa upotrebom klime u automobilima i kućama, odnosno da se ne pravi prevelika razlika između otvorenog i zatvorenog ambijenta, kako bi izbjegli šok za organizam – savjetuje dr. Jonuz- Gušić.

Meteorolog Nedim Sladić najavio je danas na svom Facebook profilu "paklene vrućine". Objavio je grafikon na kojem su prikazane vremenske prilike za utorak, 18. jula.

Tako se može vidjeti da se na jugu zemlje, u Mostaru očekuje oko 40 stepeni, dok će u mjestima oko Mostara temperature biti i do 42 stepena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.