open-navfaktor-logo
search
Na dnevnom redu
Narednog utorka pred zastupnicima NSRS-a: Šta piše u Stevandićevoj Rezoluciji o zaštiti Srba na Kosovu
Na prijedlog predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića na dnevnom redu sjednice skupštine ovog entiteta koja bi trebalo da počne u utorak 6. juna nalazi se Rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
30.05.2023. u 13:48
get url
text

U predloženoj rezoluciji se osuđuje kršenje prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, "posebno kršenje prava na život i prava na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti".

Pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da i oni "ozbiljno osude" kršenja ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva, uključujući i osudu prekomjerne upotrebe sile od kosovske policije prilikom ulaska u općinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, usljed čega je povrijeđeno više Srba.

Skupština RS-a, ukoliko Stevandićeva rezolucija bude usvojena, traži i "procesuiranje odgovornih".

- Formalnim osuđivanjem bez sankcionisanja samo se daje legitimitet nasilju. Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da spriječe prisvajanje i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu - stoji u predloženoj rezoluciji.

Nadalje, Narodna skupština RS-a podržava "napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenoj 10. juna 1999. godine".

Kroz rezoluciju se apeluje da diplomatski predstavnici Evropske unije i SAD-a "izvrše veći pritisak na kosovske Albance da se primijeni Briselski sporazum u kojem se predviđa uspostavljanje asocijacije/zajednice općina u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo na Kosovu".

- Svi sporovi između srpskog i albanskog naroda se moraju rješavati mirnim putem uz poštovanje dostojanstva svakog naroda. Pozdravljamo pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu ukoliko se kosovski Albanaci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja i pravo da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244. Potvrđujemo stavove Narodne skupštine RS-a zauzete u Rezoluciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i opredjeljenjima RS-a usvojenim 22. februara 2008. godine -  zaključeno je u spomenutoj rezoluciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.