open-navfaktor-logo
search
(Ne)vidljiva koalicija
Naša stranka u Mostaru je produžena ruka HDZ-a, "Trojka" je to znala, neki i podržali
Potezi Naše stranke u Mostaru i Gradskom vijeću Mostara još od Lokalnih izbora 2020. godine idu u korist HDZ-a. 
02.11.2022. u 13:57
get url
text

Saradnja Naše stranke i HDZ-a u Mostaru na vidjelo je još jednom isplivala prekjučer kada je gradska vijećnica iz Kluba Naše stranke Boška Ćavar odbila glasati za odluku kojom bi se definiralo da u javnim objektima mogu biti isključivo simboli Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, HNK i Grada Mostara.

Ovaj potez Boške Ćavar bio je očigledno igranje na ruku HDZ-u, a kako je to sve postalo javno i providno, to što je uradila Ćavar primoralo je Našu stranku da se ogradi od nje, pa je tako jučer krenuo rat saopćenjima između Ćavar i Naše stranke.

VEZANI TEKST - Boška Ćavar poručila Našoj stranci: Sretno u daljem radu
 

Međutim, djelovanje dvije vijećnice iz NS u Gradskom vijeću Mostara od početka uglavnom je bilo u interesu HDZ-a, a Naša stranka to nije osuđivala. Neke poteze je čak i javno podržavala. 

Prilikom izbora za gradonačelnika Mostara 2021. godine, Boška Ćavar i Irma Baralija odigrale su ključnu ulogu u pobjedi HDZ-ovog gradonačelnika Maria Kordića kada su ostale suzdržane prilikom glasanja. Bez glasova Baralije i Ćavar rezultat za gradonačelnika bio je izjednačen, pa je prema tome pobjedu odnio kandidat koji je mlađi, a to je u ovom slučaju bio Mario Kordić (HDZ).

Ipak, Naša stranka je svoju kampanju u Mostaru, ali i djelovanje nakon izbora bazirala na teoriji "saradnje SDA i HDZ-a", ali je paradokslano da saučesništvo s HDZ-om pripisuju oni koji su HDZ-u "slijedeći svoje principe" omogućili da ponovo ima svog gradonačelnika.

Isporučivanje Mostara HDZ-u zahvaljujući vijećnicama Naše stranke Ćavar i Baralija, javno je podržao tadašnji predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

- Odluka je donesena na organima stranke, ja nosim odgovornost za ovu odluku. Irma Baralija i Boška Ćavar u prethodnih nekoliko dana pokazale su jednu vrstu nesalomljivosti koja mene impresionira - izjavio je Kojović nakon izbora Kordića za gradonačelnika.

VEZANI TEKST - SDP-ov Arman Zalihić: Boška Ćavar je u GV Mostara od početka četrnaesta ruka HDZ-a
 

Da se radi o otvorenoj saradnji sa HDZ-om, to je jučer potvrdio i koalicioni partner Naše stranke iz "Trojke" Arman Zalihić (SDP).

- Boška Ćavar je u Vijeću od početka četrnaesta ruka HDZ-a svaki put kad ovoj stranci zatreba. Tako je već dvije godine i više nije odgovornost na njoj nego na rukovodstvu NS-a što je na vrijeme nije sankcioniralo - tvrdi Zalihić.

Vrijedi istaći da je Bošku Ćavar prije izbora u Mostaru podržao i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je za suzdržanost Ćavare i Baralije koja je donijela pobjedu HDZ-u, krivca pronašao u SDA.

- Uopće ne branim Bh. blok, ali ja predobro poznajem SDA. Znam da su oni "išibicarili" ovaj proces - rekao je tada Konaković.

Ćavar i Konaković

Druga vijećnica Naše stranke u GV Mostara Irma Baralija još se nije očitovala о ovom pitanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.