open-navfaktor-logo
search
Obišli spomen-obilježja
Nastavljeno obilježavanje Dana nezavisnosti BiH: Cvijeće, fatiha i minuta šutnje za žrtve
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, obilježen je u Sarajevu podizanjem državne zastave na uzvišenju Hum iznad grada, ukazivanjem počasti borcima braniocima Bosne i Hercegovine, ubijenoj djeci i drugim civilnim žrtvama proteklog rata s početka devedesetih godina, kao i žrtvama Drugog svjetskog rata.
01.03.2024. u 11:57
get url
text
Dan nezavisnosti BiH
Dan nezavisnosti BiH

Nakon tradicionalnog podizanja zastave BIH na Humu, brojne delegacije državnog i federalnog, kantonalnog te gradskog i općinskog nivoa, vojske i policije, boračkih asocijacija proisteklih iz oba rata i drugi građani i poštovaoci Bosne i Hercegovine, prisustvovali su polaganju cvijeća kod mezarja i spomen-obilježja posvećenih poginulim braniteljima, ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., ubijenim policajcima u Velikom parku, žrtvama u Spomen-parku Vraca i kod Spomen-obilježja Novi Grad.

(FOTO: Fena)

Iz pijeteta prema žrtvama, na svakoj od tih lokacija proučena je fatiha ili je minutom šutnje ukazana počast.

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović izjavio je novinarima povodom ovog državnog praznika da je 1. mart prilika za promociju države BiH na još većem nivou.

- Bosna i Hercegovine je pokazala da jako korača naprijed. Danas je u opasnosti, bila je i kad su se njeni stanovnici opredjeljivali za nezavisnost, ali ne treba se plašiti jer ovoliki broj onih koji teže njenoj nezavisnosti i državnosti garant su da Bosna i Hercegovina traje i da će trajati - rekao je Stojanović.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se od 1992. godine, kada je 29. februara i 1. marta održan referendum i većina Bosanaca i Hercegovaca glasanjem se izjasnila za demokratsku i nezavisnu državu.

Priznanje nezavisne i suverene zemlje uslijedilo je potom 6. aprila 1992. od država evropske zajednice, a dan kasnije i od Sjedinjenih Američkih Država.

U članstvo Organizacije ujedinjenih naroda, nezavisna Bosna i Hercegovina je primljena 22. maja 1992.

Uprkos četvorogodišnjem ratnom požaru zapaljenom te godine vojnom agresijom na ovu zemlju, ogromnom broju ljudskih žrtava, nezamislivim patnjama i traumama preživjelih, teškim materijalnim razaranjima i pustošenjima, Bosna i Hercegovina je izašla iz ovog teškog perioda s očuvanim državno-pravnim i historijskim kontinuitetom.

Takva je i danas, zemlja izuzetnih prirodnih ljepota i mnogih drugih, više ili manje znanih vrednota.

Njenu kulturno-historijsku baštinu, slojevitu i višestruku, svjedočanstvo iz više epoha, posjetioci iz cijelog svijeta cijene kao dodatnu draž kad pohode ovu državu na jugoistoku Evrope.

{$galerijaFotografija}

dan.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.