open-navfaktor-logo
search
Paradoks
Nastavnici iz RS-a uče kako učiti djecu o Holokaustu, ali ne i o genocidu u Srebrenici
Seminaru, pored nastavnika, prisustvuje i ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić, te ambasador Bosne i Hercegovine u Izraelu Duško Kovačević
09.12.2019. u 12:46
get url
text
Nastavnici iz RS-a na seminaru u Izraelu
Nastavnici iz RS-a na seminaru u Izraelu

Nastavnici Srpskog jezika i historije iz bosanskohercegovačkog entiteta RS pohađaju seminar u Izraelu o načinima na koje učenici trebaju učiti o Holokaustu.

Seminaru, pored nastavnika, prisustvuje i ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić, te ambasador Bosne i Hercegovine u Izraelu Duško Kovačević.

Seminar je organiziran u Međunarodnoj školi za izučavanje Holokausta Yad Vashem u Јerusalemu, a pohađa ga 20 nastavnika koji rade u osnovnim i srednjim školama u ovom bh. entitetu.

- Yad Vashem je najznačajnija memorijalna ustanova koja se bavi izučavanjem Holokausta i stradanja Јevreja u Drugom svjetskom ratu, a znanja koja u Yad Vashemu stiču nastavnici doprinose kulturološko memorijalnom obrazovanju i širenju svijesti o kulturi pamćenja i sjećanja – saopćeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Izučavanje Holokausta i prenošenje znanja o tim historijskim i sudski utvrđenim činjenicama na nove generacije će svakako biti korisno za kvalitet obrazovnog procesa.

Istovremeno u obrazovnom sistemu ovog bh. entiteta nema mjesta za genocid počinjen na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno u Srebrenici. U novim udžbenicima historije u entitetu RS se Srebrenica spominje samo kao "mjesto počinjenih zločina", a dodaje se da je Vojska RS-a u julu 1995. godine "zauzela Srebrenicu i Žepu", što je rezultiralo, dodaju, kasnijim NATO udarima.

VEZANI TEKST - Šta uče djeca u RS-u: Za rat krivi SDA i HDZ, Hollywood iskrivio sliku o Srbima, četnici bili antifašisti

Da se u Srebrenici i okolini dogodio genocid, potvrđeno je presudama međunarodnih pravosudnih institucija, poput Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Rezoluciju o Srebrenici je, podsjećanja radi, još prije deset godina usvojio i Evropski parlament, a isto je uradio i Kongres Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i Parlament Kanade. Parlamentarna skupština BiH takvu rezoluciju nije usvojila zbog otpora struktura koje negiraju sudski utvrđene činjenice o karakteru ratnih dešavanja u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.