open-navfaktor-logo
search
Dvosedmična kriza
Nazire se deblokada računa preduzeća i prekid radničkog neposluha rudara RMU Zenica
Nazire se rasplet skoro dvosedmične krize u Rudniku mrkog uglja Zenica, ali zenički rudari su još u radničkom neposluhu te ni jutros nisu sišli u jame, dok su njihove kolege iz preostalih šest rudnika uglja iz Koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine prvi sat današnje prve smjene proveli u radničkom neposluhu - potvrdio je predsjednik Sindikata pogona Raspotočje Nedžad Duraković.
06.06.2023. u 08:13
get url
text

Novost je, podvlači on, da su jučer u Sarajevu nadležni iz Vlade Federacije BiH i JP EPBiH održali sastanak, kojem je prisustvovao i direktor RMU Zenica Mensur Hukić.

- Nezvanično, imamo informaciju da su nam odobrena sva sredstva, osim potraživanja po tužbenim zahtjevima radnika koji su još zaposleni u RMU Zenica. Radi se o iznosu većem od 1.000.000 KM. Ako to bude tačno, preostaje nam da mi, u svojoj kući, razriješimo taj problem. Imamo zakazan sastanak kod direktora Hukića koji će početi u osam sati, a nakon sastanka ćemo se obratiti i medijima te saopćiti koje smo dogovore postigli - najavljuje Duraković.

Zenički su rudari od 25. maja u radničkom neposluhu, kada je prekinuta proizvodnja u drugoj smjeni. Zahtjev rudara, prilikom stupanja u radnički neposluh, bio je deblokada računa preduzeća, isplata cijele aprilske te dijela martovske plaće te naknade za topli obrok.

Poslodavac je, naime, rudarima na platnim listama prikazao da je obustavio dio plaće za izmirenje rata kredita prema poslovnim bankama, ali taj novac nije uplaćen na račune banaka. Ako rudari budu zadovoljni ishodom sastanka s direktorom Hukićem, prestaje potreba za organizacijom sutrašnjeg mirnog okupljanja pred kapijom tog preduzeća, kao i protesta zakazanih za četvrtak ispred zgrade Vlade FBiH i JP EPBiH u Sarajevu, na koji su zenički rudari planirali krenuti već sutra pješice.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.