open-navfaktor-logo
search
Prijedlog VKBI-a
Nekadašnji ambasador Venecuele u UN-u Diego Arria predložen za počasnog građanina Sarajeva
Upravni organi Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) donijeli su odluku kojom ambasadora Diega Arria predlažu za počasnog građanina Grada Sarajeva, a taj prijedlog podržalo je još nekoliko nevladinih organizacija kao i gradskih vijećnika Sarajeva.
13.01.2021. u 12:36
get url
text

Ambasador Diego Arria iz Venecuele je bio stalni predstavnik svoje države pri Ujedinjenim nacijama u periodu od 1991. do 1993. godine i predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a tokom marta 1992. godine.

On je bio inicijator i šef delegacije Vijeća sigurnosti UN koja je u aprilu 1993. godine posjetila Sarajevo i Srebrenicu, a u svojoj knjizi je opisao da se u toj enklavi odvijao "usporeni snimak genocida", prvog poslije Drugog svjetskog rata na tlu Evrope.

Kako smatraju u Vijeću, Arria je tih tragičnih 90-ih bio ljepše lice i savjest političkog svijeta, opozicija velikim silama čije je lidere bez ustezanja prozivao zbog kašnjenja intervencije u Srebrenici te je zbog svoje predanosti i poštenih, ljudskih stavova, postao planetarno poznat tokom agresije na BiH.

Osamnaest godina poslije genocida u Srebrenici Arria je otvoreno i emotivno govori o igrama velikih sila oko Srebrenice.

- Upozorio sam Vijeće sigurnosti UN-a da se velika tragedija sprema pred očima UNPROFOR-a i velikih zemalja koje su znale u potpunosti moguća pogubna predviđanja ljudi koji su se nalazili u enklavi. Taj događaj je jedan od najtežih u mom životu i zato želim da pričam svijetu o tome, da svi znaju pravu istinu - kazao je Arria za agenciju Anadolija sjećajući se svoje posjete Srebrenici.

Na pitanje ko je najodgovorniji za sudbinu Srebrenice, Arria, netipično za diplomate, bez ustezanja je odgovorio da su prije svega za genocid u Srebrenici najodgovorniji Vijeće sigurnosti UN-a, Velika Britanija, Francuska i Rusija koje su uradile sve kako bi zaštitili srpsku stranu koja je kontrolirala događaje u tom gradu.

- Nema sumnje da je generalni sekretarijat UN-a odobrio takav stav. Svi su dobro znali šta se dešava na terenu i izabrali su da slijede put dodjeljivanja humanitarne pomoći, a ne zaštite BiH, jedne zemlje članice koja je tek postala dio UN-a kao nezavisna zemlja - kazao je.

Podvukao je da se sve u Srebrenici desilo samo nekoliko mjeseci nakon što je prihvaćena podjela Bosne i Hercegovine po etničkim i vjerskim linijama čime je stvoren pravi apartheid u srcu Evrope, podsjetili su u saopćenju iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.