open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Nenadić traži da se ukine moratorij na zapošljavanje zbog zdravstva, spreman podnijeti ostavku
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić (SBB) na današnjoj sjednici Skupštine KS upozorio je na trenutno stanje koje je nastalo u KS zbog moratorija na zapošljavanje, posebno u sektoru zdravstva, te poručio da je spreman podnijeti ostavku.
17.11.2020. u 11:24
get url
text

On je, između ostalog, obrazložio zašto bi trebali podržati djelimično ili potpuno ukidanje moratorija na zapošljavanje u kantonalnim institucijama i preduzećima.

- Danas je 51. dan od proglašenja moratorija na zapošljavanje i tu sam da vas zamolim da ga suspendujete ili ograničite. Šest javnih zdravstvenih ustanova nema upravljačku strukturu, u pitanju su javne nabavke, potpisivanje radno-pravnih ugovora. U komunalnim uslugama pored nemogućnosti zapošljavnaja i javnih nabavki puno je operativnih problema. Očekuje se prvi snijeg, a so za ulice nije naručena. Komunalna vozila ne mogu se registrovati, nemogućnost nabavke pogrebne opreme, jučer smo improvizirali sa nabavkom kovčega za sahrane - kazao je, između ostalog, Nenadić. 

Naveo je i probleme sa registracijom fiskalnih kasa za pravna lica, nemogućnost zapošljavanja nemedicinskog kadra u opservatoriju za Covid-pacijente koji se uskoro treba otvoriti, te niz drugih problema koji su nastali zbog moratorija na zapošljavanje. 

- On više nema svrhu. Svi smo iscrpljeni i pred kolapsom, mučimo sebe i građane. Treba nam mobilizacija zdravstvenog i nezdravstvenog kadra zbog epidemije. Ako će ubrzati sve ove procese i najavljenu smjenu Vlade, a s ciljem poštivanja činjenice da je promijenjena većina u Skupštini, što je potvrđeno na Lokalnim izborima, spreman sam tokom sjednice podnijeti pismenu ostavku na mjesto premijera i ubrzati promjenu Vlasti u KS - kazao je, između ostalog, Nenadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.