open-navfaktor-logo
search
Politički populizam
"Neradna nedjelja" predviđena zakonom Ministarstva trgovine FBiH je podvala, ona neće biti neradna za radnike
Objekat će raditi, ali se ne može prodavati, međutim, unutar objekta se može čistiti, raditi inventura, slaganje, što se evo i događa u Goraždu gdje je nedjelja neradni dan, govori Admir Čavalić
AUTOR: E.D.-Š.
17.05.2024. u 21:37
get url
text
Neradna nedjelja koja se spominje u zakono o uslužnoj djelatnosti, a čiji je predlagač Federalno ministarstvo trgovine, nije neradna, to je podvala, kazao je za Faktor ekonomski stručnjak Admir Čavalić, federalni zastupnik i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
Nacrt zakona o uslužnoj djelatnosti prihvaćen je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH i u narednom periodu će uslijeti javna rasprava koja će trajati 60 dana.
Javnost se ciljano dovodi u zabludu 
- Ovo što se nudi u zakonu koji je pripremilo Federalno ministarstvo trgovine nije neradna nedjelja, šta god mi mislili o tome, bili za ili protiv! Ispravna definicija jeste "zabrana rada pojedinih prodajnih objekata, a ne radnika, na području polovine Bosne i Hercegovine". Šta to u praksi znači? Objekat će raditi, ali se ne može prodavati, međutim, unutar objekta se može čistiti, raditi inventura, slaganje, što se evo i događa u Goraždu gdje je nedjelja neradni dan.
Mislim da se ovdje javnost ciljano dovodi u zabludu radi nekih sitnih političkih poena, političkog populizma. I građani, radnici koji priželjkuju tu neradnu nedjelju, misle da će biti neradna. Smatram da je pogrešno da se govori neradna nedjelja - kategoričan je Čavalić.
Admir Čavalić
FOTO: Faktor
Dodaje kako je računao da se neradna nedjelja maksimalno odnosi na tri posto radne snage od 100.000 njih koji su uposleni u uslužnoj djelatnosti.
- Vidite, u trgovini imate dosta radnika koji sada rade u skladištu i oni se vode kao trgovina. Zatim, koji se bave logistikom. Imate dosta radnika koji rade na benzinskim pumpama koje se također vode pod trgovinskom djelatnosti, rade u pekarama, dragstorima 24 sata, cvjećarama, a sve je to izuzeto iz predloženog nacrta zakona. Ministarstvo govori o nekih 100.000 radnika u trgovini koji će osjetiti efekte ove mjere, lažne neradne nedjelje, a slobodnu nedjelju će dobiti možda mali broj ljudi, desetak, maksimalno 20.000 ljudi - kaže Čavalić.
Neki će biti prebačeni u kladionicu ili na benzinsku pumpu
Naglašava kako se postavlja pitanje šta će biti i sa tim radnicima.
- Neko će od njih dobiti otkaz jer će biti višak zato što prodajni objekat ne radi nedjeljom. Neko od njih će morati čistiti, raditi inventuru, poslove u prodajnom objektu koji je zatvoren. A neko od njih će, to pokazuju iskustva susjedne Hrvatske, možda biti prebačeni u kladionicu koja radi nedjeljom ili na benzinsku pumpu. Ovo je jedna nevjerovatna podvala i ja sugerišem javnosti da se ne govori o neradnoj nedjelji, to nije neradna nedjelja! O tome treba da odlučuje Federalno mnistarstvo rada i socijalne politike - rekao je Čavalić i dodao:
- Ovdje ne spadaju frizerski saloni, ugostitelji, ništa nije obuhvaćeno. Samo određeni dio trgovina, ali ne i benzinske pumpe koje spadaju pod uslužnu djelatnost, pekare, cvjećare, dragstori 24 sata, gdje su užasni uvjeti rada. Na kraju, imamo Zakon o radu koji regulira koliko se radi, odmara ili da se prepusti općinama da odluće hoće li u njihovoj sredini biti neradna nedjelja ili ne.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.