open-navfaktor-logo
search
Sjednica danas u 12 sati
Delegati Parlamenta FBiH glasaju o uređenju poduzetničke infrastrukture i neradnoj nedjelji
AUTOR: Fena
16.05.2024. u 07:44
get url
text
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će u 12 sati u Sarajevu održati sjednicu na kojoj bi trebali glasati o zakonima kojima se uređuje poduzetnička infrastruktura u FBiH, potiče razvoj male privrede, uvodi neradna nedjelja, te reguliše djelatnost psihologa.  
Prijedloge zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja male privrede već je usvojio Zastupnički dom. Na osnovu toga, ako delegati odobre ova dva zakonska rješenja, bit će omogućeno da osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH stupe na snagu.
Zakonom o poduzetničkoj infrastrukturi prvi put se u FBiH uspostavlja zakonski okvir svih vidova poduzetničke infrastrukture. Namjera je da sistem poduzetničke infrastrukture čine poduzetničke zone, poduzetničke potporne institucije, tehnološki-poduzetnički centri i slobodne zone.
Ovim zakonom treba biti uspostavljen registar poduzetničke infrastrukture kao integrirane elektronske baze podataka subjekata poduzetničke infrastrukture u FBiH. Oni postojeći subjekti bit će dužni da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona resornom ministarstvu podnesu zahtjev za upis u registar.
Osim toga, Vlada kao predlagač ovog zakona smatra da je važno usvojiti ovo zakonsko rješenje jer "bez uređene i razvijene poduzetničke infrastrukture, mala i srednja preduzeća teško se mogu razvijati, kvalitetno organizovati, biti konkurentna, te povezivati u klastere i lakše nastupati na međunarodnom tržištu“.
Cilj zakona o poticanju razvoja male privrede je stvaranje poslovnog okruženja koje će povoljno utjecati na stvaranje novih i razvoj postojećih subjekata male privrede, te njihovo stabilno i uspješno poslovanje.
Ako Dom naroda prihvati nacrte zakona o unutrašnjoj trgovini, djelatnosti psihologa, te o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, bit će omogućeno da se upute u javnu raspravu, a potom izrade prijedlozi ovih zakonskih rješenja.
Nacrtom zakona o unutrašnjoj trgovini predviđa se da se radnici u trgovini konačno približile tome da imaju neradnu nedjelju, dok se nacrtom o djelatnosti psihologa prvi put uređuje ova sistemski do sada neuređena oblast.
Kroz izmjene i dopune Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova želi se približiti kraju agonija stanara koji nemaju pravo na otkup nacionaliziranih stanova te im je ugroženo pravo na krov nad glavom.
Također, delegati će se izjašnjavati i o predloženim izmjenama i dopunama tri zakona, Zakona o kontroli cijena, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH i Zakona o radu.
Očekuje se i usvajanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021-2027. godina, te prihvatanje zaduženja za Drugi projekat podrške zapošljavanja i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.