open-navfaktor-logo
search
Zajedničko saopćenje
NES i SBiH: Nova procedura ZZO HNK dijeli zdravstvo po nacionalnoj osnovi i granicama zamišljene "Herceg Bosne"
Želimo upozoriti javnost na pogubne posljedice po građane nove Procedure slanja, primanja i zakazivanja pregleda u zdravstvenim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, koju je donio Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, navodi se u zajedničkom saopćenju Regionalnog odbora NES-a Hercegovina i Stranke za BiH HNK.
03.03.2023. u 11:16
get url
text

- Jasno je da nova procedura dijeli zdravstvo po nacionalnoj osnovi, nastojeći pratiti granice zamišljene "Herceg Bosne", čime su grubo prekršeni osnovni medicinski postulati i zakletve. Ova procedura nema nikakvog zakonskog uporišta, štaviše, njome su prekšeni brojni pozitivni zakonski propisi, koji uređuju oblast zdravstva i to Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Ljudska prava i vrijednosti u zdravstvenoj zaštiti, Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenta, Zakon o zdravstvenom osiguranju, te Zakon o zabrani diskriminacije - navodi se u saopćenju.

Dodaju da je u vezi s tim neophodno upozoriti da citirani zakoni predviđaju jasan pravni put zaštite prava pacijenata, te da postupanje ZZO HNK suprotno važećim propisima u zdravstvu može biti predmetom prigovora i tužbi pacijenata.

- Ovo posebno ako se ima u vidu da niti jedan od navedenih zakona ne propisuje nadležnost kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja da ograničavaju pristup pacijenta pojedinim uslugama sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, na način da se pacijent ima poslati u konkretnu ustanovu na području kantona, ako su te iste usluge razvijene u više različitih ustanova. Također, mnogi od hroničnih pacijenata imaju već izgrađen odnos sa pojedinim specijalistima na drugim nivoima zdravstvene zaštite, te je važno održati uspostavljeni odnos povjerenja i kontinuitet zdravstvene zaštite - saopćili su iz NES-a u Hercegovini i SBiH HNK.

Posljedice niza prigovora i tužbi pacijenata potencijalno će, kako dodaju, biti biti jako ozbiljne za same zavode, jer ne postoji decidno pravno uporište za postupanje KZZO HNK na način da ograničava pristup i saradnju domova zdravlja sa ustanovama sa područja svog kantona. Sve ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, ističu, moraju imati jednake mogućnosti u smislu ugovaranja sa kantonalnim ZZO.

- Da bi ugovori između kantonalnih ZZO i ustanova bili zaključeni legitimno, pravni osnov za odredbe ugovora mora da postoji u aktima više pravne snage (Zakon ili pravilnik), a to nije slučaj, zbog čega je upitan legitimitet postupanja ZZO HNK. U skladu sa navedenim, pozivamo ZZO HNK da diskriminatorsku proceduru potpuno neusaglašenu sa zakonskim propisima stave van snage, ili da je usklade sa pozitivnim zakonskim propisima, te da se svim građanima omogući jednaka prava u liječenju – navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.