open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Neuropsihijatar Sinanović: Pravite planove za vrijeme kada sve ovo prođe, a proći će
Pravite planove za vrijeme kada sve ovo prođe, a proći će. Ne provodite uz vijesti više od pola sata, ne morate baš sve slušati, savjetuje specijalista neuropsihijatar Osman Sinanović, profesor emeritus Univerziteta u Tuzli.  
24.03.2020. u 20:43
get url
text

- Ne posežite za anksioliticima i sredstvima za smirenje. Osmislite svoje vrijeme u izolaciji. Nazovite prijatelje, ali ne da govorite da vam je dosadno, nego da im kažete da ste jučer lako proveli dan - poručuje Sinanović.

Naglašava da panici nema mjesta i da se protiv nje mora boriti, prije svega pravovremenim i tačnim informacijama, ali i strogim poštivanjem mjera restrikcije kretanja, izolacijom potencijalnih nosilaca virusa, adekvatnim prakticiranjem mjera zaštite, socijalna distanca, maske, rukavice, pranje ruku i drugo, ali i mogućnostima da se hronični bolesnici imaju kome obratiti, da se mogu, bar na neki način obratiti za savjet, porazgovarati o svojim strahovima.

- Mene mogu kontaktirati putem maila, [email protected]. Kao neurologa sa dugodišnjim iskustvom, stečenim radom na Psihijatrijskoj i Neurološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, do maja 2017. godine, i kasnijim radom u privatnoj praksi, do unazad nekoliko dana - poručio je Sinanović.  

Istakao je da se o ovom virusu ne zna dovoljno, osim da se lako prenosi i da se od njega mogu zaraziti stariji, ali i mlađi koji su u manjem riziku za tešku formu bolesti. No, dodaje, to nikako ne znači da mlađi nisu u riziku, jer postoje i individualne, genetske, predispozicije.

Navodi da su većina neuroloških bolesnika u starijoj životnoj dobi, 60 i više, i spadaju u one sa višim rizikom jer uz neurološku bolest imaju i druge kao što su oboljenja srca, pluća, šećerna bolest.

- Dakle, stroga izolacija i stroga restrikcija kontakata, distanca, nošenje maski, rukavica, pranje ruku - naglašava Sinanović.

Kaže da su bolesnici sa oboljenjima kao što su multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzhemireova bolest, amiotrofička lateralna skleroza/bolest motornog neurona, mijastenija gravis, neuromišićne bolesti, epilepsije, cerebralne paralize, bez obzira na dob, u većem riziku nego zdravi i zbog toga trebaju strogo poštivati mjere restrikcije.

Navodi da lijekove koje uzimaju trebaju nastaviti to činiti da ne bi naštetili sebi.

Infekcija koronavirusom prvi put je registrovana u decembru 2019. godine u Kini, kasnije se proširilia u ostaku svijeta, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.