open-navfaktor-logo
search
Bahatost
Ni revizorima nije jasno zašto federalni parlamentarci i pored visokih plaća i naknada dobijaju još i paušale
U izvještaju o finansijskoj reviziji Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za prošlu godinu, a koji je sačinio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovini može se naći niz zamjerki u radu Zastupničkog i Doma naroda FBiH.
07.06.2023. u 21:11
get url
text

Tako federalnim revizorima nije jasno zbog čega, pored visokih plaća, naknada, parlamentarci primaju i paušale koji su 660 KM.

Mnogi važni zakoni na čekanju 

- Zakonskim propisima, kojima je utvrđeno da svi izabrani dužnosnici ostvaruju pravo na paušal, nisu jasno utvrđene namjene sredstava, odnosno koje materijalne troškove pokrivaju koji već nisu pokriveni ostalim naknadama. Naime, izabrani dužnosnici koji su profesionalizirali rad u Parlamentu FBiH ostvaruju pravo na plaću i druge naknade (pravo na odvojeni život od porodice, troškove zakupa stana i smještaja, troškove prijevoza u dane vikenda – četiri vikenda mjesečno), dok oni koji nisu profesionalizirali rad u Parlamentu FBiH ostvaruju pravo na naknadu po osnovu dnevnica i putnih troškova u vezi s učestvovanjem u radu Parlamenta FBiH i radnih tijela - navode revizori.

I pored visokih plaća od nekoliko hiljada KM, raznih naknada, regresa..., revizori su po ko zna koji put ukazali da se u parlamentarnoj proceduri nalazi značajan broj zakona, a koji nikada nisu razmatrani i čime se nanosi direktna šteta Federaciji i njenim građanima.

- U Parlamentu FBiH postoji značajan broj materijala iz prethodnih godina koji nije razmatran, kao što su Prijedlog prostornog plana FBiH za period 2008-2028. godina (2014), Prijedlog zakona o šumama (2017), Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama (2017), Nacrt zakona o suzbijanju organiziranih oblika krivičnih djela korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i međukantonalnog kriminala (2018), Prijedlog Zakona o doprinosima (2018), Prijedlog Zakona o porezu na dohodak (2018) i dr.

Nedonošenje ovih propisa ima višestruke posljedice na ekonomski rast i razvoj, zaštitu i unapređenje okoliša i prirodnih dobara, kao i zaštitu od kriminala i suzbijanje korupcije u FBiH - upozoravaju federalni revizori.

Skrenuli su pažnju i na to da iako je Parlament FBiH registrovan kao jedno pravno lice, sa jednim identifikacionim brojem, Federalnom ministarstvu finansija dostavljena su tri budžetska zahtjeva za Dom naroda, Zastupnički dom i Zajedničku službu.
Tako je Domu naroda u prošloj godini odobreno 5,5 miliona KM za rad, od čega je najviše otišlo na plaće i naknade troškova zaposlenih 4,4 miliona KM. Zastupničkom domu je odobreno 8,5 miliona KM od kojih je za plaće i naknade troškova zaposlenih potrošeno 6,4 miliona KM. Zajednička služba je dobila 1.021.820 KM, a na plaće i naknade troškova zaposlenih su otišle 822.986 KM.

Svi u isto vrijeme dolaze na posao, koriste pauzu i odlaze sa posla!? 

- Broj zaposlenih u Zajedničkoj službi u revidiranoj godini bio je veći od broja odobrenog budžetom, rađeni su interni premještaji i raspoređivanja zaposlenih na radna mjesta koja su bila upražnjena, zbog rashoda koji se odnose na plaće i naknade troškova zaposlenih, kako ne bi došlo do prekoračenja odobrenog budžeta. Navedeno potvrđuje i neutvrđivanje broja savjetnika, što utječe na planiranje potrebnih sredstava za troškove plaća i naknada zaposlenih - navodi se u revzorskom izvještaju.

Revizorima je "zapelo za oko" kako uposlenici evidentiraju radno vrijeme.

- Od 18.1.2022. godine utvrđeno je da svaki zastupnik i savjetnik za sebe vodi i potpisuje liste za svaki mjesec. Sekretar Doma naroda dostavio je 8.3.2022. godine obavijest savjetnicima i delegatima, kojom se traži da vode i potpisuju šiht liste, te ih dostavljaju u službu računovodstva radi obračuna do 25. za tekući mjesec. Ukoliko dužnosnici ne dostave evidencije u vidu šiht listi, naknade koje se isplaćuju na osnovu prisustva na poslu neće im biti obračunate i isplaćene - navode revizori.

Dodaju kako je odlukom o radnom vremenu u službi Parlamenta FBiH, koju su donijeli sekretari domova Parlamenta FBiH 22.12.2021. godine, utvrđeno je radno vrijeme državnih službenika i namještenika u trajanju od 40 sati sedmično i raspoređeno je od ponedjeljka do petka u periodu od 8 do 16 sati. Odlukom je također utvrđeno da državni službenici i namještenici imaju pravo na dnevnu pauzu u trajanju od 30 minuta, tako da u slučaju korištenja pauze radno vrijeme traje do 16:30 sati.

- Uvidom u evidencije prisustva na poslu, utvrdili smo da je kod svih zaposlenika obuhvaćenih uzorkom, radno vrijeme od 8 do 16:30 sa pauzom od 11 do 11:30 sati. S obzirom na to da je kod svih zaposlenika iskazano identično vrijeme početka i kraja radnog vremena, kao i vrijeme korištenja pauze, nismo se uvjerili u vjerodostojnost sačinjenih evidencija o provedenom vremenu na radnom mjestu - navode revizori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.