open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Nije dobio entitetsku većinu: Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH upućen Kolegiju na usaglašavanje
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas principe Prijedloga zakona o vanjskim poslovima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.   
21.09.2023. u 17:15
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD u Vijeću ministara prihvatio, u Parlamentu BiH odbija zakon o vanjskim poslovima; napeto i zbog Komšića

Predloženi zakon upućen je Kolegiju Doma na usaglašavanje nakon što, prilikom glasanja, nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova. Za predloženi zakon glasala su 23 poslanika, 12 ih je bilo protiv, dok su tri poslanika bila suzdržana.

Kako je predlagač naveo u obrazloženju, cilj donošenja ovog zakona je objedinjavanje postojeće zakonske regulative kojom se utvrđuje i definira vršenje vanjskih poslova, te njeno sređivanje i sistematiziranje u jedinstven zakon.

Donošenjem zakona omogućava se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem instrumenta diplomatije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić je, obraćajući se poslanicima, kazao da su zakonom jasno definirane uloge i procedure u definiranju i provođenju vanjske politike.

Podsjetio je da je u maju ove godine Vijeće ministara BiH jednoglasno, u ovoj parlamentarnoj većini, utvrdilo prijedlog zakona i uputilo ga u parlamentarnu proceduru.

Po njegovim riječima, pored utvrđivanja načela, principa, pojmova, procesa i institucija koje se bave vanjskom politikom, cilj zakona je staviti i uokviriti ponašanje svih onih koji se bave vanjskom politikom BiH i istu  artikuliraju na međunarodnoj sceni.

Također, Prijedlog zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, nije prošao zbog nedostatka entitetske većine. Tako je i ovaj dokument dostavljen na usvajanje Kolegiju Doma u prvom čitanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.